Kunst & kultur
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

DR-serie tegner det forkerte billede af dansk black metal

DR's dokumentarserie om black metal, "Satans Sorte Vinyler", har fået kritik for at fokusere for meget på satanisme og nynazisme. Tore Tvarnø Lind, der forsker i black metal, kan heller ikke genkende det billede, som serien tegner.

Kunst & kultur
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

I midten af marts publicerede DR dokumentarserien ”Satans Sorte Vinyler”. I serien dykker journalist Jonas Visti ned i musikgenren black metal, som i 1990'erne blev berømt og berygtet for kirkeafbrændinger, mord og kobling til nynazistiske miljøer. Disse temaer fylder også en stor del af dokumentarseriens fire afsnit, og det har medført kritik fra seere såvel som medvirkende musikere og eksperter.

Og serien tegner da heller ikke et korrekt billede af dansk black metal, mener Tore Tvarnø Lind, der er musikantropolog og forsker i black metal: ”Som forsker er jeg ked af, hvis folk ser dokumentaren og får en fornemmelse af, at det er en flok selvmordskandidater, nynazister og satanister. For det er meget langt fra de black metal-scener, jeg bevæger mig rundt i som forsker.”

Men hvad er dansk black metal så? Det undersøger Tænketanken i denne uge sammen med Tore Tvarnø Lind, der er lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Københavns Universitet
Tore Tvarnø Lind er lektor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Han er musikantropolog og forsker bl.a. i black metal i Danmark. Billedet er taget af fotograf Jacob ’Jorp’ Hansen.

ANBEFALET TIL DIG

Menu