Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Wesley Tingey, Taylor Smith og Benjamin Rascoe.

En verden designet af mænd – til mænd

Mænd er normalen. Alle andre er afvigere. Det har været udgangspunktet for forskning og opfindelser i århundreder. Resultatet er en verden som er besværlig - og måske farlig - for alle, der afviger.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Wesley Tingey, Taylor Smith og Benjamin Rascoe.

"Forestillingen om verden såvel som verden selv er mændenes værk. De beskriver den ud fra deres synsvinkel og forveksler denne med den absolutte sandhed". Sådan skrev filosof, feminist og forfatter Simone de Beauvoir i sit hovedværk Det andet køn fra 1949.

Sådan er det stadig. Det mener postdoc Lea Skewes fra Aarhus Universitet, der forsker i ligestilling og køn. Samfundet er bygget op af viden og opfindelser, der er skabt af mænd og til mænd. Men hvorfor er det stadig sådan i dag - 146 år efter kvinder i Danmark fik adgang til universitetet?

I Tænketanken denne uge undersøger vært Maja Jensen og Lea Skewes, hvorfor manden stadig bliver set som normalen - både i samfundet og i forskningen.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Postdoc, Aarhus Universitet
Lea Skewes er postdoc på Institut for Kultur og Samfund - Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet. Hun forsker i socialpsykologi, køn og identitet.

MERE PODCAST TIL DIG

”Abortmodstanderne ser Trump som Guds instrument”

NY PODCASTSERIE: Den næste måned stiller Tænketanken skarpt på prævention og ligestilling. Første afsnit handler om abort, prævention og splittelse i det konservative USA, hvor en kontroversiel højesteretsafgørelse har fået abortdebatten til at blusse op igen. Og det er ikke nødvendigvis godt nyt for det konservative højre. Tænketanken har mødt Niels Bjerre Poulsen, der forsker i amerikansk politik.

Hvem vil tage sig af vores børn og syge?

Færre og færre unge ønsker at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske. Et presset arbejdsmiljø og stadig mere nidkære dokumentationskrav efterlader mindre tid til kerneopgaven og er med til at tømme velfærdsfagene for mening. Hvis de igen skal blive attraktive for de unge, er der brug for at erstatte detailstyring med tillid.

Hvorfor rammes så mange af fødselsdepression?

Mere end hver 10. danske fødende rammes af fødselsdepression. Men hvordan kan det være, at vi er særligt psykisk sårbare i efterfødselstiden? En del af forklaringen skal findes i vores hjernebiologi, hvor knas i kommunikationen mellem hormoner og signalstoffer kan være en udløsende faktor.

Menu