Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Wesley Tingey, Taylor Smith og Benjamin Rascoe.

En verden designet af mænd – til mænd

Mænd er normalen. Alle andre er afvigere. Det har været udgangspunktet for forskning og opfindelser i århundreder. Resultatet er en verden som er besværlig - og måske farlig - for alle, der afviger.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Wesley Tingey, Taylor Smith og Benjamin Rascoe.

"Forestillingen om verden såvel som verden selv er mændenes værk. De beskriver den ud fra deres synsvinkel og forveksler denne med den absolutte sandhed". Sådan skrev filosof, feminist og forfatter Simone de Beauvoir i sit hovedværk Det andet køn fra 1949.

Sådan er det stadig. Det mener postdoc Lea Skewes fra Aarhus Universitet, der forsker i ligestilling og køn. Samfundet er bygget op af viden og opfindelser, der er skabt af mænd og til mænd. Men hvorfor er det stadig sådan i dag - 146 år efter kvinder i Danmark fik adgang til universitetet?

I Tænketanken denne uge undersøger vært Maja Jensen og Lea Skewes, hvorfor manden stadig bliver set som normalen - både i samfundet og i forskningen.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Postdoc, Aarhus Universitet
Lea Skewes er postdoc på Institut for Kultur og Samfund - Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet. Hun forsker i socialpsykologi, køn og identitet.

ANBEFALET TIL DIG

Menu