Indlevelse er også noget af det, der er vigtigt for musikken, netop fordi det har den her tætte kobling til det følelsesmæssige og det stemningsmæssige - den hiver os ind og holder os fast i fortællingen.
Iben Have, lektor, Aarhus Universitet
Næsten lige siden billeder blev til film, har de haft en lydside, der på en eller anden måde spiller sammen med det visuelle. Live klaverakkompagnementer til stumfilmene er over de sidste hundrede år blevet til storslåede produktioner med kendte komponister i hovedsædet. Til det årlige Oscarshow, som løber af stablen på søndag, er filmmusikken også repræsenteret - i to kategorier: Original Score og Original Song.
Men selvom man næsten ikke kan forestille sig en film uden musik, er det nok de færreste, der faktisk er bevidste om, hvordan musikken påvirker dem. I anledning af årets Oscaruddeling er Tænketanken taget i biografen med en af dem, der er: lektor og ph.d. ved medievidenskab og forsker i baggrundsmusik, Iben Have. Under visningen af et af dette års helt store Oscarhåb fortæller hun, hvad det er, der gør filmmusik så vigtigt - og giver sit bud på, hvem der mon løber med årets lydpriser.
Men hvilken film du skal se med ørene i dagens Tænketanken - det må du selv lytte med for at finde ud af.
Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Den udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen. I forbindelse med den 95. Oscar-uddeling 13. marts er vi taget ind i filmens verden. I sidste uge dækkede vi streamingtjenesternes indtog i den prestigefyldte Oscar-verden. Og i næste og sidste afsnit zoomer vi ind på et af årets helt store Oscarhåb, Everything Everywhere All at Once. Vi har allieret os med en astrofysiker, der kan forklare os, hvad de dér multiverser egentlig er for en størrelse.