Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Shiwa ID, Tabea Schimpf, Towfiqu Barbhuiya, Jean-Philippe Delberghe og Ritzau/Scanpix

Fem ting designet af mænd - til mænd

En lang række dagligdags produkter er mindre brugervenlige for kvinder. Standardmål og vægtninger er nemlig baseret på gennemsnitsmanden og tager ikke højde for kvinders fysiologi.

Samfund & Individ
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell Foto: Shiwa ID, Tabea Schimpf, Towfiqu Barbhuiya, Jean-Philippe Delberghe og Ritzau/Scanpix
Læsetid: Ca. < 1 min.

Design har i mange tilfælde kun sigte på mænd. Det er simpelthen standardmandens standardmål, der ligger til grund for designet af ny teknologi, apps, instrumenter og sikkerhedsudstyr - selv om kvinder i lige så høj grad bruger disse ting.

At det forholder sig sådan, er næppe et udtryk for designernes bevidste vilje eller valg. Det viser bare, at samfundet i vid udstrækning er indrettet af mænd, der har designet til sig selv.

Nogle kønsskæve designs er flere hundrede år gamle, mens andre er ny teknologi, som sagtens kunne designes anderledes. Fællesnævneren er, at man tilsyneladende ikke har skænket kvinder en tanke i produktudviklingen.

Hvis du vil vide mere om mande-design, kan du lytte til dette afsnit af Tænketanken. Nedenfor kan du se eksempler på nogle af de produkter, som er særligt præget af, at kvinder - ja, faktisk alle andre end den gennemsnitlige mand - ikke har været i fokus i udviklingen af designet.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om teknologi, univers og samfund

ANBEFALET TIL DIG

Menu