Krigens dæmoniske tiltrækning

Fra antikkens heltedigte til det 20. århundredes krigsromaner er den vestlige idé om krig præget af heroiske handlinger, fællesskab og fysiske udfordringer. Når vi undrer os over, hvorfor menneskeheden stadig bekriger hinanden, kan vi derfor finde svar i litteraturen.

9 ting, der aldrig burde være opfundet

Har vi egentlig brug for tyverialarmer og lufthavnssecurity? I den verden, vi lever i, er svaret desværre ja. Men burde de være nødvendige? I den bedste af alle verdener er svaret klart nej. Vid&Sans har samlet en liste over nogle af de ting, som vi mennesker ikke burde have haft behov for at opfinde.

Hvordan blev ”woke” et skældsord?

Woke er efterhånden blevet et entydigt nedsættende ord – en stereotyp karikatur af bestemte identitetspolitiske holdninger. Men det lille ord har en lang forhistorie, med dybe historiske rødder i USA’s farvede underklasse. Det blev brugt selvbevidst, men også selvironisk, længe inden det blev et skældsord på den mestendels hvide højrefløj.

Land og by har altid været på kant

Kløften mellem land og by bliver trukket skarpt op i den politiske debat, i diskussionerne om københavnske saloner og om udflytning af offentlige arbejdspladser og uddannelser. Der er noget konkret aktuelt ved disse diskussioner, men de trækker også på længere og dybere fortællinger om byen og landet som to helt distinkt forskellige steder, livsformer, idealer og mennesketyper.

Mennesket anno 2023 lever for meget i nuet

Grib nuet! Det er et klassisk råd, vi ofte hører fra såvel velmenende onkler som Hollywood-film. Men nutidens mennesker har taget det til en så farlig ekstrem, at vi har mistet vores forankring i fortiden og mulighed for at påvirke fremtiden. Det er tid at tage ved lære af tidligere tider og slippe fri af nuets diktatur.

Derfor er døden så svær at leve med

Januar en af de måneder, hvor der dør flest herhjemme. Vores forhold til døden er præget af både forskrækkelse og fascination, skriver professor i sociologi Michael Hviid Jacobsen, der her giver nogle bud på, hvorfor vi har fået så svært ved at forholde os til døden.

Tro, håb og mening fører til et sundere liv

Hvis man lever med tro, håb og en åbenhed for det åndelige, bliver man mindre syg, kommer sig hurtigere og lever længere. Men i sundhedsvæsenet har samtaler om eksistentielle forhold kun en lille plads, selv om de kan øge trivslen og sundheden for både patienter og sundhedsprofessionelle.

Julens traditioner skaber et fælles ’vi’

Det er ofte lidt nervepirrende at fejre jul et nyt sted. Får de nu and eller flæskesteg? Alt skal helst være, som det plejer – og så alligevel. For traditioner ændrer sig hele tiden, og netop derfor kan de binde os sammen og gøre plads til alle.

Myternes tid er ikke forbi

Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 103 med et skarpt blik på de myter, vi fortæller om verden. Der er ingen ende på, hvor mange gange en myte kan få en ny forklædning. Myter kan nemlig flytte sig fra en kultur til en anden og indgå i en ny kontekst, men stadig bevare deres grundmønster. Aktuelt ser vi, hvordan nogle af vores ældst bevarede fortællinger får en ny betydning i nutidens globale samfund. Vid&Sans bringer et uddrag.

Lav din egen egyptiske mumie

Supermarkederne og legetøjsbutikkerne er fyldt med mumier op til halloween. Men hvordan lavede egypterne mumier i oldtiden? En ung, dansk forsker har som en af de første i verden oversat opskriften.

Velsignet være de fleste folkevalgte

I dag åbner landets folkevalgte det politiske efterår med en særlig gudstjeneste, og det har de gjort i snart 175 år. Ritualet hylder folket, folkekirken og Folketinget, men flere politikere kritiserer traditionen – og vokser dén kritik, kan ritualet miste sin betydning.

Grundtvig var 1800-tallets rockstjerne

Den 2. september 1872 sov salmedigter, præst og meningsdanner Nicolai Frederik Severin Grundtvig ind efter 88 år på Guds grønne jord. I sin samtid var han hadet og frygtet, elsket og beundret. Og i dag, 150 år efter, er han måske mere levende end nogensinde.

Tallet 0 har en farverig og tumultarisk historie

Ingenting er enten ligegyldigt eller farligt. Det viser tallet 0’s historie. O havde ingen værdi på en romersk markedsplads, men for den kristne kirke var symbolet både satanisk og farlig arabisk magi. I dag kan vi stadig se spor af nullets omskiftelige tilværelse.

Sagen genåbnet: Påskemysteriet

Kriminalgåden om Jesu død på korset hører til de mest skelsættende i verdenshistorien. Men hvilke historiske begivenheder ligger bag? Kasper Bro Larsen, professor i teologi, forsøger at kaste lys over mysteriet.

Den ortodokse kirkekamp om slavernes sjæl

Den russisk-ortodokse kirke i Ukraine må forsvares. Det var et af Putins argumenter for at angribe Ukraine den 24. februar. Men havde han håbet, at den retorik ville garantere ham støtte fra kirkelige kredse, er han nok blevet slemt skuffet. Med invasionen har han kradset i et gammelt sår og pustet til en intern splittelse i den ortodokse kirke.

Demokratiet begyndte ikke i Athen

Vi bilder normalt hinanden ind, at det moderne demokrati har rødder tilbage til antikkens Athen. Den påstand er måske ikke fuldstændig løgn og latin, men dog meget misvisende, skriver Jørgen Møller og Svend-Erik Skaaning i deres nye bog: “Syv myter om demokrati”. Vid&Sans bringer et uddrag.

Juleevangeliets uendelige historie

Alle kender historien om Jesus’ fødsel. Tror vi. I virkeligheden er historien en kollage af vidt forskellige fortællinger fra Bibelen blandet med senere kristen fanfiktion. Det er på tide at åbne lågen til “the greatest story (n)ever told”, skriver professor Kasper Bro Larsen i dette essay om juleevangeliets udvikling gennem tiden.

Nisserne findes

Nisser symboliserer den hyggelige, traditionelle danske jul, hvor der er plads til leg, gaver og god mad. Men sådan har det ikke altid været. Vid & Sans har talt med historikeren Lene Vinther Andersen om nissens oprindelse og betydning.

Vil du også have din viden direkte fra forskere?

Dyk ned i sektionerne

Natur & Klima
Kunst & Kultur
Samfund & Individ
Teknologi & Univers
Krop & Sind
Ide & Tro
Menu