Kun 14 procent af danskerne er jazz-glade, og det er der en god forklaring på, viser ny dansk forskning. Det kræver nemlig et særligt musikøre at nyde komplicerede musik-akkorder.
Dyk ned i sektionerne
Kun 14 procent af danskerne er jazz-glade, og det er der en god forklaring på, viser ny dansk forskning. Det kræver nemlig et særligt musikøre at nyde komplicerede musik-akkorder.
Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 109 med et kig på, hvad der sker, når robotterne også begynder at stjæle forfatternes job. Professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen er et ægte, levende menneske, der i sin lille bog ‘Tekst’ stiller skarpt på, hvad det vil sige, at ord skaber mening, ligesom klæder skaber folk. Og hvad det betyder, at fremtidens tekster ikke længere kun tilhører mennesket. Vid&Sans bringer et uddrag.
Den afrikanske litteraturscene er i bevægelse, og særligt de yngre kvinder markerer sig med stærke, poetiske og udfordrende fortællinger om barnløshed, magtmisbrug og konfliktfyldte forståelser af idéen om et hjemland.
Smørtenoren Dario Campeotto, der døde for nylig, brød igennem i 1961 med et hit, der gjorde ham til et kæmpeidol. Fankulturen blomstrede op i de år – den kræver fælles referencerammer i befolkningen, og det leverede tv, grammofonplader og ugeblade. Verden var klar til Dario – og til hans fans, skriver historiker Bertel Nygaard.
Påskemaden er et eksempel på en af de største ændringer i danskernes madtraditioner. Spartanske grød- og kålretter, der passede til påskens alvor, blev med tiden afløst af påskepynt, påskelege og festmiddage med lækre påskeretter til hele familien.
Selv om Bachs store påskepassioner er knap 300 år gamle, trækker de stadig fulde huse i kirker og koncertsale. Men hvad er det, der gør Bach og hans musik så evigt aktuel? Tag med musikforsker Thomas Holme på en rejse ind i Bachs verden af finurlige tonerækker og magiske tal – de hørbare og de skjulte.
Bag Casablanca, animationsfiguren Snurre Snup og filmene om Harry Potter står filmselskabet Warner Brothers, der i dag fylder 100 år. Historien om, hvordan fire brødre med polsk-jødiske aner skabte det legendariske filmselskab, er også fortællingen om den amerikanske filmindustris udvikling fra stumfilm til streaming.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge Walt Disney om intellektuelle rettigheder.
I en serie på tre afsnit i forbindelse med Oscar-uddelingen 2023 zoomer Tænketanken ind på filmenes verden. Tredje afsnit handler om idéen om multiverset, der er omdrejningspunktet for årets helt store Oscar-vinder.
Bælgfrugter er på vej tilbage på vores tallerkner, ikke mindst som et klimavenligt alternativ til kød. Gennem tiden har især de tørrede ærter udgjort en central del af danskernes basiskost, – som suppe, søbe og som en del af landsoldaternes feltration.
Vores empatiske sans bliver ramt hårdt, når vi ser pinlige serier, men måske er det ligefrem godt for os at græmmes og krumme tæer over tv-genren cringe comedy. Det tyder forskning på.
I en serie på tre afsnit frem mod Oscar-uddelingen 2023 zoomer Tænketanken ind på filmenes verden. Første afsnit handler om, hvordan streamingtjenesterne har båret sig ad med at overtage de gamle produktionsselskabers plads ved prisoverrækkelserne.
Kvindefodbold er historien om at finte, tackle og slide sig gennem mændenes forsvar. Historien om at klare sig selv, når mændene sagde nej, gå ind i mandebastionen DBU, ændre dansk fodbold indefra og skabe fodbold for alle.
Ruslands invasion af Ukraine har ikke kun medført en række storpolitiske sanktioner. Også russisk kunst og kultur er i flere tilfælde blev boykottet. Men hvad har Tolstoj og Dostojevskijs romaner at gøre med krigen – og hvordan bør vi forholde os til dem i dag?
Vi kender det alle. Fornemmelsen af vinterens isnende kulde, der går gennem marv og ben. Vinteren og vintermånedens landskab forbindes da også hyppigt med ubehag – og i skrækfiktionen finder vi stærke eksempler på, at netop denne årstid kan forstås som alt andet end hyggelig.
I næste uge, den 14. februar, er valentinsdag igen over os – og ingen valentinsdag uden forestillingen om romantisk kærlighed. Men hvad går den romantiske kærlighed egentlig ud på? Hvor kommer den fra? Hvordan så kærligheden ud, før den blev romantisk? Og hvordan har den det i dag?
Ingen fastelavn uden fastelavnsboller. Vi danskere elsker traditioner, og særligt hvis de inkluderer noget godt til ganen. Og når vi i disse dage sætter tænderne i den bløde, hvide bolle, tager vi faktisk også en bid af fortiden. Den lille hvedeklump er nemlig et levn fra dengang, hvor religiøse dogmer dikterede vores madforbrug.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, kunstner, videnskabsmand eller forfatter om et aktuelt emne. I denne uge Elvis om splittelsen i USA.
I en serie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken ytringsfrihed på de sociale medier. I dette afsnit undersøger vi, hvordan vi mennesker reagerer, når vores idoler bruger deres platforme til at ytre sig om noget, vi mener er forkert – hvad end det er J.K. Rowling eller Kanye West.
Mens fodboldens fankultur kan være rå og konfliktsøgende, er håndbold blevet synonymt med familiehygge og pølseklappende provins. Håndboldkulturen har fulgt helt andre veje end andre sportsgrene. Det store gennembrud kom i 1990’erne, hvor kvindelandsholdets succes banede vej for øget medieeksponering og kommercialisering. Men fundamentet blev lagt helt tilbage i 1970’erne.
Monarkens årlige tale til danskerne er et vigtigt nationalt samlingspunkt. Men lytter man nærmere efter, handler dronningens nytårstale faktisk sjældent om Danmark isoleret set. Gennem 50 år har hun insisteret på at sætte danskernes dagligdag ind i en større international og historisk kontekst.
Har du fået købt de sidste julegaver – og fundet grimassen, der kan passe, hvis du ikke selv får det, du ønsker dig? Hvert år oplever de fleste af os at åbne gaver, vi ikke bliver glade for. Alligevel viser forskningen, at det er vigtigt at udvise taknemmelighed – også når du ikke ligefrem føler den. Taknemmelighedsforsker Jane Flarup forklarer hvorfor – og giver en guide til hvordan.
De islandske sagaer emmer af boldlege og grove tacklinger, af fightere, folkefest og fankultur. Men spillene handlede også om politik og prestige, for i endnu højere grad end i dag, kunne en sejr på banen omveksles til direkte magt i samfundet.
I år er mange danskeres julemåned mere end almindeligt presset på både pengepung, energi og klimaskam. Men det er muligt at give økonomisk overkommelige tøjgaver, der ikke ødelægger planeten. Design- og bæredygtighedsforsker Else Skjold giver dig 5 råd tid til at spare på både tid, penge og planetens ressourcer, når du giver bløde pakker.
Fans har reageret stærkt på kommercialisering og korruption i moderne topfodbold. Og sidste år lykkedes det faktisk topklubbernes egne fans at stikke en kæp i hjulet for planerne om en lukket turnering for de rigeste. Men fodbold er blevet en lukrativ milliardindustri, og i sidste ende er udviklingen svær at bremse, vurderer forsker.
Vis mig dit juletræ, og jeg skal sige dig, hvem du er. Det pyntede juletræ er nemlig ikke kun skueplads for gamle traditioner, men også for politiske, økonomiske og individuelle statements. Og sådan har det været i over 200 år.
Den 5. juli 1982 blev Brasilien slået 3-2 af Italien ved VM i Spanien og led dermed den skæbne at være det bedste hold nogensinde, som ikke vandt VM. For italienerne var kampen et eventyr, for brasilianerne en national tragedie, hvis hybris bestod i en kompromisløs poetisk tilgang til spillet.
Lige siden 1960’erne har børn og barnlige sjæle siddet opslugt foran stuens tv-apparat i hele december for at følge årets julekalender og kampen for at sikre den gode jul. De obligatoriske 24 afsnit holder styr på tiden, lyser op i vintermørket og spejler tidens tanker – uanset om julefreden trues af onde nåsåere, finanskrise eller frygten for en usikker fremtid.
Intet sted er danskerne så meget traditionalister, som når vi dækker julebord. Men med inflation og klimakrise in mente, er der god grund til at gå traditionerne efter i sømmene – og opdage, at de ældste juletraditioner faktisk kan hjælpe os med at gøre nutidens jul både sundere, grønnere og billigere.
Efterladt tyggegummi vækker sjældent glæde, men fundet af en veltygget klump har givet arkæologerne både smil på læben og vigtig viden om et stenaldermenneske fra det sydligste Lolland.
De er elsket af kulturnørder, men har sjældent gode salgstal, og nu presses smalle film af et buldrende streamingmarked. Så hvilke muligheder og udfordringer fører streamingen med sig?
”Farjokes” er blevet et viralt fænomen. Det er flade vitser uden bid, som tit er umorsomme og af den grund netop morsomme – er der nogle, der synes. Men måske gemmer de dårlige jokes på en langt mere subtil pointe, som forskningen er i gang med at grave i.
Det kan virke paradoksalt, at bogfolket i weekenden strømmede til Bogforum i Bella Center, samtidig med at bekymringerne på bogens vegne fortsætter. Men hypen vidner mest af alt om, at litteraturen er gået fra at være kulturbærende til at være kult.
Millioner af mennesker verden over har de sidste måneder set Baz Luhrmanns storfilm Elvis. Det har givet kongen af rock’n’roll en livgivende vitaminindsprøjtning – 45 år efter hans død. Men hvorfor er fænomenet Elvis Presley egentlig så fantastisk sejlivet?
På søndag mødes tusindvis af veltrænede løbere for at slide sig igennem Copenhagen Half Marathon. Ifølge myten udødeliggjorde den græske kriger Fidippides netop maratondistancen for nøjagtigt 2.512 år siden, da han med udbruddet ”Vi vandt!” kickstartede en kamp om historien og de magiske 42.195 meter.
Skal vi løse nutidens kriser, må vi skabe en radikalt anderledes fremtid. Men vi mennesker har altid haft nemmere ved at forestille os gryende katastrofer end positive nybrud, som er reelt anderledes end den tid, vi lever i.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Kamma Rahbek om ”københavnersaloner”.
Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 101 med en undersøgelse af hvad der sker med mennesker, når vi synger. Vi oplever i disse år en stigende interesse for at synge sammen. En ny type fællessangsbegivenheder er begyndt er dukke op, hvor det at synge i sig selv er årsag til at mødes. Det vigtige er nemlig ikke længere sangenes budskaber, men det fællesskab, vi bliver del af, når vi synger sammen. Det fortæller Lea Wierød Borčak, seniorforsker og forfatter til Tænkepausebog nr. 101 fra Aarhus Universitetsforlag. Vid&Sans bringer et uddrag.
Til november ruller VM-bolden hen over Qatars veltrimmede grønsvær efter en lang og lunefuld kamp om værtskabet. Men hvorfor ønsker lande som Qatar, Rusland og Danmark egentlig at være vært for den slags enorme sportsbegivenheder? Svaret er ofte en blanding af penge, prestige og popularitet. Men om værtslandets når i mål med sine ambitioner, afhænger i sidste ende af meget mere end kun resultatet på banen.
Denne sommer er det 25 år siden, at Harry Potter og J.K. Rowling i fællesskab trådte ind på den verdenslitterære scene. Det blev startskuddet på et fænomen, der har forandret børnelitteraturen, bogmarkedet og populærkulturen.
Arv er en central del af den menneskelige oplevelse og kan fortælle os noget om både fortid, nutid og ikke mindst os selv. Derfor vrimler litteraturen også med arvehistorier, vi kan spejle os i.
Mode er den fjerdestørste klimasynder i EU. Selv om EU har vedtaget en grøn tekstilstrategi, halter branchen bagefter, men store ændringer er på vej. Tag med ind bag forhængene ved modeugen og bliv klogere på branchens historie og største udfordringer.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge den græske historiker Herodot om sportswashing.
En tendens breder sig på museerne: At tage sig tid til langsom kunstoplevelse, f.eks. med teknikker fra mindfulness, og mærke efter, hvad kunsten åbner for i sindet. Flere museer har taget ideen op.
Ovenpå skandalen ved årets Champions League finale er der kommet øget fokus på at få gjort op med den vold, som synes at klæbe mere til fodbold end nogen andre sportsgrene.
Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 100 med en undersøgelse af det levende jyske sprog. De store sproglige kontraster mellem egnene i Danmark er ved at forsvinde. Men med sit ’kaffeboe’ med ’brøtå·rt’ og ’knæpka·che’ stikker Sønderjylland stadig et nøk mere ud end de andre jyske egne. Det fortæller Inger Schoonderbeek Hansen. lektor i dansk sprog ved Aarhus Universitet og forfatter til Tænkepausebog nr. 100 fra Aarhus Universitetsforlag. Vid&Sans bringer et uddrag.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Tolkien om racisme i fantasylitteraturen.
Hvert år besøger hver femte dansker en af sommerens mange musikfestivaler. Men hvad skyldes den danske festivalkulturs succes? Fabian Holt, der forsker i festivaler, er denne uges gæst i Tænketanken.
Når kunst vandaliseres, kan der opstå nye betydninger, der spiller ind i samfundsdebatten. Men hærværket på Jorns Den foruroligende ælling er en uoriginal, tom gestus, skriver professor i æstetik og kultur Henrik Kaare Nielsen i dette essay om kunst og vandalisme.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Asta Nielsen om identitetspolitik i skuespillerfaget.
Gys og gru handler ikke bare om at få hårene til at rejse sig. Horrorgenren er et spejl for vores individuelle angst og en æstetisk ventil for vores kollektive bekymringer. Skræklitteraturens historie er historien om os selv og vores inderste frygt – fra Dracula til dommedag.
Det krigshærgede Ukraine er blandt favoritterne til at vinde Det Europæiske Melodi Grand Prix på lørdag. Og det er ikke tilfældigt. Den erklæret upolitiske sangkonkurrence har altid været syltet ind i politiske interesser på kryds og tværs af Europa.
Horizon Zero Dawn udfordrer computerspillets klassiske kønsroller. Her er det ikke en stærk mand, der redder en jomfru i nød. Og sådanne spil vil vi måske se flere af i fremtiden.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Michel de Montaigne om det papirløse bibliotek.
Den vigtigste del af en fodboldkamp er de midterste 15 minutter, hvor spillerne slet ikke er på banen. I hvert fald i international topfodbold, hvor reklameindtægterne tegner sig for en stor del af finansieringen. Men halvlegspausen er meget ældre end tv-reklamerne – ja faktisk ældre end selve fodboldreglerne.
Spil til mobiltelefonen befinder sig på det allerlaveste trin i kulturhierarkiet. Men faktisk har de en lang række positive effekter for vores mentale velbefindende. Modsat f.eks. tv og andre former for passivt medieforbrug stimulerer spillene vores motivation, interesse og engagement.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Knud Rasmussen om tilbagelevering af kulturarv.
Ser du mange gyserfilm? Så er du måske kommet bedre igennem de sidste to års nedlukninger, sociale distancering og sygdomsangst end dine mindre horror-glade venner. Ny forskning viser, at folk, der elsker gys, udviste færre psykologiske problemer under covid-19-nedlukningerne.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge William Shakespeare om nedlukningen af kulturlivet.
Tove Ditlevsen er blevet en litterær verdensstjerne med 80 års forsinkelse. Hendes hudløse skildringer af fattigdom, psykisk sygdom og stofmisbrug taler direkte til et moderne publikum, og engelsksprogede genudgivelser af hendes værker topper de internationale kritikerlister.
… men sådan behøver det ikke at være fremover. Automatiseret tekstfremstilling sniger sig mere og mere ind i alt fra dagligdagens små tekster til unik poesi. På godt og ondt. Det giver nye muligheder, men skaber samtidig tvivl om, hvem der egentlig taler, skriver professor Mads Rosendahl Thomsen.
Den ikoniske vennegruppe fra hitserien ’Sex and the City’ vender tilbage. 23 år er der gået, siden den skelsættende serie om kvindevenskaber fik premiere i 1998. Nu er den længe ventede reboot ”And Just Like That…” landet. Men er der plads til både stiletter og gråt hår i nutidens New York?
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Walter Benjamin om kryptokunst.
Lydbøgerne kæmper stadig med et image som discount-versioner af trykte papirbøger. Men i virkeligheden repræsenterer de en helt ny litteraturoplevelse, som allerede er ved at skubbe til vores forståelse af, hvad bøger er og kan.
Kun 20 pct. af danske skolebørn kan rigtig godt lide at læse. Det er et problem, siger forskere. Mange skoler sætter nu fokus på lystlæsning.
Kvinderne er blevet altdominerende i Danmarks litterære landskab – hvad er forklaringen? Det handler ikke kun om forfatterne, men også om læserne og det omgivende samfund, mener litteraturforsker.
Den sydkoreanske tv-serie Squid Game er overraskende blevet den mest sete nogensinde på Netflix. Skyldes det dens skarpe kapitalismekritik eller dens drevne leflen for vores mest nedrige instinkter?
Den russiske forfatterkæmpe Fjodor Dostojevskij fylder 200 år den 11. november. Hans aftryk på litteraturen og vores forståelse af det moderne menneske er kolossalt, og vi træder hver dag rundt i hans fodspor – uden at vide det.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Ludvig Holberg om krænkende humor.
Der er meget lidt musikalitet, når børn og unge har skønlitteratur på skoleskemaet. Det kan have konsekvenser for lysten til at læse bøger og litteratur.
Danmarks overlegne VM-kvalifikation er resultat af årelangt strategisk arbejde for at favne forskellige spillertyper. Men succesen skyldes også landstræner Kasper Hjulmands blik for fysiologi og analyse.
Er Nobelprisen i litteratur overhovedet relevant længere – i en tid, hvor de store fortællinger flytter over på streamingtjenesterne? Ja, mener litteraturprofessor Mads Rosendahl Thomsen. Prisen er altid blevet beskyldt for at være elitær, men den skubber til vores forestilling om litteratur på en vigtig måde.