Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Danmark kan lære af Sveriges fejl i bandekrigen

Den seneste tids skudepisoder i Storkøbenhavn har skabt bekymring for, om den danske bandekonflikt er på vej mod svenske tilstande. Sverige har europæisk rekord i skuddrab, og Danmark kan lære meget af det svenske skræmmeeksempel, mener en svensk bandeforsker.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

For omkring 15 år siden var Amir Rostami med svensk politi på studietur til København.

Dengang så Sverige med gru på bandekriminaliteten i Danmark, hvor Hells Angels og bander fra Nørrebro var på vej ud i det, der skulle blive en to år lang og blodig konflikt. En gruppe svenske politifolk havde derfor taget turen til Nørrebro for at blive klogere...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver om politik og samfund.
Lektor, Gävle Universitet
Amir Mohammadi Rostami startede sin karriere som politibetjent i det svenske politi, men blev senere forsker. Han har en ph.d. i sociologi fra Stockholm Universitet og arbejder som lektor i kriminologi ved Gävle Universitet. Formelt har han stadig titlen politikommissær i det svenske politi.

ANBEFALET TIL DIG

Kaninens år bliver en skæbnestund for Kina

Kina skulle væk fra periferien og ind i magtens centrum. Det var Xi Jinpings drøm og ambition, da han steg til tops i 2012. Og projektet er lykkedes. Men nu står riget over for historisk store udfordringer på både de indre og ydre linjer. Og der er stærkt brug for, at Xi Jinping trækker en kanin op af hatten, hvis Kina skal fastholde sin globale position.

Menu