Samfund & Individ
Foto: Ritzau Scanpix. Illustration: Ruth Anne Degn Dausell/Mathias Wohlert

Velkommen til Vid&Sans

Vi er sat i verden for at styrke den fornuftige samtale. Fornuft forstået som viden. Samtale forstået som dialog mellem grupper, der lukker sig om sig selv. Vi kalder det folkeoplysning.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau Scanpix. Illustration: Ruth Anne Degn Dausell/Mathias Wohlert
Læsetid: Ca. 4 min.

I det sidste par måneder, hvor vi har knoklet med at udvikle det medie, du nu læser eller lytter til, har vi fået et hav af gode spørgsmål fra venner, flinke forskere og gode kolleger i mediebranchen. Ikke mindst en del varianter af det her: ”Hvilken målgruppe vil I gå efter? Hvad er jeres niche?”

Lad mig bare gentage det simple svar, som vi har givet alle, der har spurgt nysgerrigt til os: Vid&Sans har ingen udvalgte målgrupper i jagtkikkerten. Ingen segmenter, ingen communities, som det hedder på mediedansk. Vid&Sans vil være for alle.

Det har de så smilet ad. Enkelte har vantro rynket panden: I et medielandskab, hvor nichemedier skyder op på hvert digitalt gadehjørne, og hvor ekkokamre på de sociale medier syder af sekteriske debatter, giver det da ingen mening at have alle som målgruppe. Strider det ikke mod enhver kulturel og kommerciel strømning, vi ser omkring os i disse år?

Vi kalder det folkeoplysning. Målet er at blive klogere på aktuelle spørgsmål ved fælles hjælp.

Jo, på en måde. Og det er faktisk hele pointen med Vid&Sans. At gå imod strømmen. På et par vigtige punkter: Vi vil favne bredt, vi vil kun bruge forskere som kilder, og vi vil gerne have vores læsere og lyttere med – i bestræbelsen på at skabe en ny slags formidling.

Vi kalder det folkeoplysning. Målet er at blive klogere på aktuelle spørgsmål ved fælles hjælp. Hjælp fra forskningen, hjælp fra journalistikken og hjælp fra vores læsere og lyttere. Det vil jeg gerne bruge lidt plads på at uddybe, selv om pointen faktisk allerede er fyret af.

Selvfølgelig tror vi ikke, at hele kongeriget pludselig vil stimle sammen om Vid&Sans som myrer om en honningmad. Vi er måske nok idealister, men ikke idioter. Mange vil hellere se nyheder på deres foretrukne tv-kanal, høre deres favoritpodcast, streame alle episoder af Papirhuset sammen med kæresten eller bare holde sig opdateret på Facebook. Selvfølgelig. Som borgere i et mangfoldigt land har vi hver vores kanal, hver vores kirke, hvert vores klubhus.

Netop derfor insisterer vi faktisk på, at Vid&Sans skal være for alle. Interessant for alle. Tilgængelig for alle: De 18-årige og de 88-årige, de woke og de anti-woke, veganerne og de kødspisende, de brune og de blege, de binære og de nonbinære, dem med soundbokse og dem med høreværn. Og alle de andre.

Det danske samfund mangler ikke fællesskab – og slet ikke fællesskaber i flertal. Det mangfoldige Danmark bugner med fællesskaber, der lukker sig om sig selv. Hvad vi derimod mangler, er forbindelseslinjer mellem dem. Broer. Viden om vores fælles anliggender. Viden, som kan danne afsæt for alle vores uenigheder og skænderier – og måske endda for fornuftige samtaler.

Vid&Sans er sat i verden for at levere den type viden hver uge. Og vi vil gøre det på en anden måde, end du typisk ser det i mediebilledet: Vi vil kun bruge forskere som kilder, og vi vil give dem plads til at tale ud og sætte nuancer på deres viden og tanker. Ingen stridende politikere, ingen bitre borgere, ingen spidsvinklede sort-hvid-historier.

Ingen stridende politikere, ingen bitre borgere, ingen spidsvinklede sort-hvid-historier.

Nysgerrige sjæle har drillet os med, at vi kommer til at bedrive mikrofonholder- og én-kilde-journalistik. Det må man gerne drille os med. Vi kommer til at stille masser af kritiske spørgsmål til de forskere, vi samarbejder med. Yde dem modstand og stille spørgsmål, som kan fremkalde gode svar og perspektiver, som man kan blive klogere af. Ofte vil de spørgsmål, vi stiller, være formuleret af vores læsere. Af dig forhåbentlig.

Og i øvrigt er vi slet ikke så sikre på, at journalistik er det rigtige ord til at beskrive det, vi kommer til at levere. Vi har forelsket os i ordet folkeoplysning, selv om det lugter lidt af Grundtvig og gammel hat. Mere end noget andet er det nemlig dét, der er meningen med vores Vid&Sans-projekt – at oplyse og at gøre det bredt. At blive klogere ved fælles hjælp.

Sådan har vi svaret, når vi er blevet spurgt til meningen med Vid&Sans. Nu har vi også sagt det til dig. Så ved du, hvad vi vil bestræbe os på – og du ved, at vi gerne vil have dig med i vores bestræbelse. Uanset om du bærer på en soundboks eller et høreværn.

Så velkommen til. Vi tror, at dette kun er begyndelsen til en god samtale.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Tidl. ansvarshavende chefredaktør på Vid&Sans. Ph.d. i mediesociologi. Dækker medier, samfund og kultur.

ANBEFALET TIL DIG

Menu