Idé & tro
Foto: Wikicommons. Illustration: Oline Jessen.

Adams første kone dyrkes som feministisk forbillede

Før Eva blev skabt ud af Adams ribben, blev kvinden Lillith formet i ler. Og hun er ikke den eneste oprørske kvinde, vi møder, når vi dykker ned i mytologi og religiøse tekster. Nu dyrkes flere af kvindefigurerne som feministiske forbilleder – blandt andet på TikTok.

Idé & tro
Foto: Wikicommons. Illustration: Oline Jessen.

Adam havde først en kone, der hed Lilith og hun også var lavet af ler, ligesom ham. Men de blev uenige om, hvem der skulle være øverst, når de var i seng sammen. Og det endte så med, at Lillith var oprørsk og ikke ville gøre som Adam sagde, så Gud straffede hende.

Laura Feldt, lektor i religionsvidenskab på Syddansk Universitet.

For 75 år siden fik de første kvinder i Danmark lov til at iklæde sig præstekjolen. Men den dag i dag må kirken stadig forskelsbehandle kønnene og har ret til at fravælge kvinder til præstestillinger. Folkekirken og andre trossamfund er nemlig ikke underlagt ligebehandlingsloven. Men hvorfor er det så svært for kirken at ligestille kønnene helt?

Det spørgsmål dykker Tænketanken ned i en miniserie på to afsnit, som starter i dag. Debatten om kvindelige præster er nemlig blomstret op på ny herhjemme, efter et flertal af de danske biskopper har meldt ud, at de bakker op om at fjerne den paragraf, der i dag giver Folkekirken ret til at forskelsbehandle mænd og kvinder.

I dagens afsnit dykker vi ned i de kvindeskikkelser, moderne kristne og jødiske kvinder har at spejle sig i, når de læser Biblen og Toraen. Gør man det, bliver det nemlig lidt nemmere at forstå, hvorfor kvinder ofte møder modstand, når de kræver deres plads i kirke og synagoge. I de religiøse tekster og i de mytologier, der har været fundamentale i skabelsen af det jødisk-kristne verdensbillede, spiller kvinder nemlig ofte rollen som den underdanige. Hun må indordne sig manden og hvis hun ønsker ligestilling, kan hun blive straffet af Gud.

Men et par steder møder vi også kvindefigurer som Adams første kone Lilith. Skikkelser, der gør oprør og nægter at indordne sig. Og nu er en hel bølge af unge jødiske kvinder begyndt at dyrke de kvindeskikkelser som en form for feministiske rollemodeller – blandt andet på TikTok. Dem kan du møde i dagens første afsnit af Tænketankens nye serie om kvinder i troen.

I næste uge kan du glæde dig til at blive klogere på, hvorfor lige netop spørgsmålet om kvindelige præster er et af de mest eksplosive i kristendommen.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
lektor, Syddansk Universitet
Laura Feldt er religionsforsker på Syddansk Universitet. Hun har i sin forskning bl.a. fokus på hvordan fortællinger former identitet; herunder hvordan bl.a. kvindernes roller i Biblen, Torahen, og i mytologiske og populærkulturelle fortællinger er med til at forme vores opfattelser og idealer.

ANBEFALET TIL DIG

Menu