Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

Der dør stadig mange i gummibåde ved Europas grænser

Over en serie på tre afsnit undersøger Tænketanken nogle af de grænseområder i Europa, der er brændpunkter for store konflikter. I dette afsnit besøger vi Europas sydlige grænser og får hjælp til at forstå, hvad der driver flygtninge og migranter ud på den farefulde færd over Middelhavet – og hvordan EU er med til at finansiere de smuglere, der fragter dem.

På grænsen til splittelse

Over en serie på tre afsnit, undersøger Tænketanken nogle af de grænseområder i Europa, der er brændpunkter for store konflikter. I dette afsnit besøger vi grænsen mellem Irland og Nordirland – og tager temperaturen på, hvordan man i denne uge kom et skridt nærmere en holdbar grænse post-Brexit.

Streaminggigantens sejrsgang

I en serie på tre afsnit frem mod Oscar-uddelingen 2023 zoomer Tænketanken ind på filmenes verden. Første afsnit handler om, hvordan streamingtjenesterne har båret sig ad med at overtage de gamle produktionsselskabers plads ved prisoverrækkelserne.

Nye træer på gammel jord

I en miniserie på fire afsnit undersøger podcasten Tænketanken, hvad vi mennesker gør ved naturen. Tredje afsnit handler om skoven, og hvorfor nyplantede træer ikke er lige så gavnlige for naturen som gammel skov.

Danmarks mest udskældte fugl

I en serie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken, hvad vi mennesker gør ved naturen. Andet afsnit handler om skarven – en fugl der er hadet af mange. For den spiser rigtig mange fisk. Både dem fiskerne gerne vil fange – og dem, der er i fare for at uddø.

Polen lider under Ruslands hybridskrigsførelse

Over en serie på tre afsnit, undersøger Tænketanken nogle af de grænseområder i Europa, der er brændpunkter for store konflikter. I første afsnit besøger vi grænsen mellem krigen i Ukraine og EU-landet Polen – og undersøger hvordan Rusland angriber grænsen uden at overtræde den.

Når pøblen svarer tilbage

I en serie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken ytringsfrihed på de sociale medier. I dette afsnit undersøger vi, hvordan vi mennesker reagerer, når vores idoler bruger deres platforme til at ytre sig om noget, vi mener er forkert – hvad end det er J.K. Rowling eller Kanye West.

Store politiske kløfter giver grobund for misinformation

I en serie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken ytringsfrihed har på de sociale medier fra tre forskellige vinkler. I det første afsnit kan du høre om betydningen af misinformerende kampagner – som dem, der hævdede, at der var tale om valgsvindel, forud for stormløbene på både den amerikanske og den brasilianske kongres.

Følg pilgrimsruterne – og gå dig til et nyt liv

I en serie på fire afsnit undersøger podcasten Tænketanken, forskellige måder, man kan transformere og udvikle sig på. I sidste afsnit forklarer professor i social- og personlighedspsykologi, Henrik Høgh-Olesen, hvorfor flere og flere tager på pilgrimsvandringer – og hvordan turen forandrer deres liv markant bagefter.

Du skal kravle, før du kan huske

I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hukommelsen. I første afsnit gør lektor i udviklingspsykologi, Osman Skjold Kingo, os klogere på, hvordan hukommelsen udvikles hos børn – og på hvorfor selv helt små børn kan lide af hukommelsestab.

Meditation og øget bevidsthed ændrer hjernen

I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hjernen og nervesystemet. I andet afsnit fortæller psykolog og ph.d. Jacob Piet, hvorfor man kan reducere stress gennem meditation og mindfulness – og hvordan det ændrer vores hjerne.

”Abortmodstanderne ser Trump som Guds instrument”

NY PODCASTSERIE: Den næste måned stiller Tænketanken skarpt på prævention og ligestilling. Første afsnit handler om abort, prævention og splittelse i det konservative USA, hvor en kontroversiel højesteretsafgørelse har fået abortdebatten til at blusse op igen. Og det er ikke nødvendigvis godt nyt for det konservative højre. Tænketanken har mødt Niels Bjerre Poulsen, der forsker i amerikansk politik.

Hvem vil tage sig af vores børn og syge?

Færre og færre unge ønsker at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske. Et presset arbejdsmiljø og stadig mere nidkære dokumentationskrav efterlader mindre tid til kerneopgaven og er med til at tømme velfærdsfagene for mening. Hvis de igen skal blive attraktive for de unge, er der brug for at erstatte detailstyring med tillid.

Hvorfor rammes så mange af fødselsdepression?

Mere end hver 10. danske fødende rammes af fødselsdepression. Men hvordan kan det være, at vi er særligt psykisk sårbare i efterfødselstiden? En del af forklaringen skal findes i vores hjernebiologi, hvor knas i kommunikationen mellem hormoner og signalstoffer kan være en udløsende faktor.

Farvel til træmarkerne

Skoven er afgørende, hvis vi vil gøre os håb om at redde truede dyr og planter. Men skov er ikke bare skov. Tænketanken har inviteret biolog Jesper Erenskjold Moeslund med i skoven til en snak om biodiversitet og truede arter.

Sådan fungerer de økonomiske sanktioner mod Rusland

Mens Vesten har svært ved at finde militære modtræk til Putins aggression i Ukraine, har de økonomiske modtræk allerede haft kolossal effekt. På rekordtid er det lykkedes at lamme russisk økonomi, der nu er i dyb krise. Hvordan kan det være? Tænketanken har spurgt økonomiprofessor Philipp Schröder.

Når vi lukker lyden ude, lukker vi verden ude

Lagde du mærke til, hvor stille verden blev under corona-nedlukningen? Pludselig var der mindre mylder i myldretiden, og færre biler på vejene. Men samtidig dukkede nye lyde op – fra ungdommens boombox-fester på gaden til larm i hjemmet, hvor alle pludselig var meget tætte hele tiden. Tænketanken undersøger Danmarks lydbillede under og efter corona.

Vildt naturligt?

I foråret 2022 får Danmark 15 nye vilde naturområder. Men det er det langtfra alle, der er glade for. Debatten om de såkaldte naturnationalparker er blevet yderst hed blandt politikere, naturelskere og turister. Men hvad er en naturnationalpark egentlig – og hvad mener den almene dansker?

Tre danske myter om Tyskland

Vi danskere forstår ikke vores store nabo mod syd. Så klar er meldingen fra Moritz Schramm, lektor på Syddansk Universitet, Og det er en skam, for faktisk kan vi lære mere af hinanden, end vi tror. I ugens afsnit af Tænketanken afliver vi tre danske myter om tyskere.

Vil du også have din viden direkte fra forskere?

Dyk ned i sektionerne

Natur & Klima
Kunst & Kultur
Samfund & Individ
Teknologi & Univers
Krop & Sind
Ide & Tro
Menu