Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Afrikas store fodbolddrømme

Til trods for dødsulykke, coronakrise og trusler om terrorangreb lykkedes det Cameroun at afvikle et succesfuldt Africa Cup of Nations. Men den slags store fodboldturneringer kan også kaste lys over lande, vi sjældent hører om i Danmark, og et helt kontinent, der trods politiske udfordringer nærer en fælles drøm om at blive en magtfaktor i international fodbold. Lige nu går det faktisk godt.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 12 min.

Finalen ved dette års afrikanske fodboldmesterskaber, Africa Cup of Nations, stod mellem Senegal og Egypten og blev spillet søndag aften på Olembé stadion i Camerouns hovedstad, Yaoundé. I folkemunde kaldes Olembé nu også for dødens stadion, fordi otte mennesker på tragisk vis mistede livet på netop dette stadion tidligere i turneringen.

Meget...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Lektor, Københavns Universitet
Stig Jensen er cand.scient.pol. og har en ph.d. i geografi. Han har været i Afrika under adskillige afrikanske fodboldmesterskaber og verdensmesterskaber. Han arbejder til daglig som lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet og er leder af forskningsplatformen Miljø, klima og bæredygtighed.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu