Kvindefodbold er historien om at finte, tackle og slide sig gennem mændenes forsvar. Historien om at klare sig selv, når mændene sagde nej, gå ind i mandebastionen DBU, ændre dansk fodbold indefra og skabe fodbold for alle.
Dyk ned i sektionerne
Kvindefodbold er historien om at finte, tackle og slide sig gennem mændenes forsvar. Historien om at klare sig selv, når mændene sagde nej, gå ind i mandebastionen DBU, ændre dansk fodbold indefra og skabe fodbold for alle.
Spiseforstyrrelser, angst og depression er udbredt i kvindefodbold. Mistrivslen hænger sammen med et stærkt fokus på krop, vægt og præstation – men den skyldes formentlig også, at kvinder, der indgår i rammer skabt af og for mænd, konstant er på psykisk overarbejde.
Mens fodboldens fankultur kan være rå og konfliktsøgende, er håndbold blevet synonymt med familiehygge og pølseklappende provins. Håndboldkulturen har fulgt helt andre veje end andre sportsgrene. Det store gennembrud kom i 1990’erne, hvor kvindelandsholdets succes banede vej for øget medieeksponering og kommercialisering. Men fundamentet blev lagt helt tilbage i 1970’erne.
De islandske sagaer emmer af boldlege og grove tacklinger, af fightere, folkefest og fankultur. Men spillene handlede også om politik og prestige, for i endnu højere grad end i dag, kunne en sejr på banen omveksles til direkte magt i samfundet.
Fans har reageret stærkt på kommercialisering og korruption i moderne topfodbold. Og sidste år lykkedes det faktisk topklubbernes egne fans at stikke en kæp i hjulet for planerne om en lukket turnering for de rigeste. Men fodbold er blevet en lukrativ milliardindustri, og i sidste ende er udviklingen svær at bremse, vurderer forsker.
Den 5. juli 1982 blev Brasilien slået 3-2 af Italien ved VM i Spanien og led dermed den skæbne at være det bedste hold nogensinde, som ikke vandt VM. For italienerne var kampen et eventyr, for brasilianerne en national tragedie, hvis hybris bestod i en kompromisløs poetisk tilgang til spillet.
Det internationale fodboldforbund, FIFA, har i årtier haft problemer med korruption, vennetjenester og politiske studehandler. VM i Qatar er måske det mest synlige resultat, men problemerne stikker dybere og er ikke overstået med slutrunden.
I søndags startede VM i fodbold, og nu tørner nogle af verdens bedste målskytter sammen på banen. Men hvor svær en øvelse er det egentlig at score mål som Christian Eriksen? Forskning i idrætsvidenskab guider dig til det bedst tænkelige skud.
Hvor slemt er det egentlig med menneskerettigheder i Qatar? Og hvordan står det til i andre lande, vi spiller bold med – økonomisk, politisk og sportsligt? Se kortet over demokratiets dukse og djævle.
På søndag mødes tusindvis af veltrænede løbere for at slide sig igennem Copenhagen Half Marathon. Ifølge myten udødeliggjorde den græske kriger Fidippides netop maratondistancen for nøjagtigt 2.512 år siden, da han med udbruddet ”Vi vandt!” kickstartede en kamp om historien og de magiske 42.195 meter.
Til november ruller VM-bolden hen over Qatars veltrimmede grønsvær efter en lang og lunefuld kamp om værtskabet. Men hvorfor ønsker lande som Qatar, Rusland og Danmark egentlig at være vært for den slags enorme sportsbegivenheder? Svaret er ofte en blanding af penge, prestige og popularitet. Men om værtslandets når i mål med sine ambitioner, afhænger i sidste ende af meget mere end kun resultatet på banen.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge den græske historiker Herodot om sportswashing.
Ovenpå skandalen ved årets Champions League finale er der kommet øget fokus på at få gjort op med den vold, som synes at klæbe mere til fodbold end nogen andre sportsgrene.
Den vigtigste del af en fodboldkamp er de midterste 15 minutter, hvor spillerne slet ikke er på banen. I hvert fald i international topfodbold, hvor reklameindtægterne tegner sig for en stor del af finansieringen. Men halvlegspausen er meget ældre end tv-reklamerne – ja faktisk ældre end selve fodboldreglerne.
Til trods for dødsulykke, coronakrise og trusler om terrorangreb lykkedes det Cameroun at afvikle et succesfuldt Africa Cup of Nations. Den slags store fodboldturneringer kan kaste lys over lande, vi sjældent hører om i Danmark, og gøre os klogere på kontinentets politiske spændinger og udfordringer, skriver Stig Jensen fra Center for Afrikastudier.
Vinter-OL i Kina og fodbold-VM Qatar handler om langt mere end ædel kappestrid og sportslig hæder. Der er også geopolitisk imagepleje og benhårde økonomiske interesser på spil. Sport er altid blevet brugt til politiske formål, med vidt forskellige midler og varierende held. Vid&Sans stiller skarpt på seks megabegivenheder med politiske overtoner – fra fodbold-VM i Mussolinis fascistiske Italien til OL i Reagans nyliberale Amerika.
Vid&Sans bringer hver uge et ”interview” med en afdød tænker, videnskabsmand, kunstner eller statsmand om et aktuelt emne. I denne uge Norbert Elias om sportsfascination.
Danmarks overlegne VM-kvalifikation er resultat af årelangt strategisk arbejde for at favne forskellige spillertyper. Men succesen skyldes også landstræner Kasper Hjulmands blik for fysiologi og analyse.