Samfund & Individ
Foto: Bethany Beck. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Børn bruger ikke altid deres ytringsfrihed

Vi inddrager børn stadigt mere i små og store beslutninger, der angår dem selv. Vi opfordrer dem til at ytre sig og gøre deres indflydelse gældende, så de kan være en del af demokratiet i familien, daginstitutionen og skolen. Men børn tager ikke altid imod opfordringerne. Hvad gør vi så?

Samfund & Individ
Foto: Bethany Beck. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. 11 min.

Pædagogen i Merles børnehave spørger, om hun vil med på tur. Merle svarer ikke. Pædagogen spørger igen, men Merle svarer heller ikke denne gang. Hun benytter ikke sin ytringsfrihed.

”Når du ikke svarer, kan jeg jo ikke vide, hvad du vil! Vil du med eller vil du ikke med?” siger pædagogen. Merle svarer stadig ikke.

Opdragelsens paradoks

I et...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Cand.psych., børnepsykolog
Pædagog, cand.psych. og specialist i klinisk børnepsykologi. Arbejder i privat praksis, hvor han blandt andet rådgiver forældre og træner pædagoger og lærere. Står bag en række artikler og bøger, bl.a. bogen ’Metodevalg i en dynamisk pædagogisk praksis’, Akademisk Forlag, 2021 (fagfællebedømt). Fotograf: Ricky John Molloy

ANBEFALET TIL DIG

Menu