Krop & Sind
Illustration: Oline Jessen

Fodboldkvinder betaler dyrt for at præstere i en mandeverden

Spiseforstyrrelser, angst og depression er udbredt i kvindefodbold. Mistrivslen hænger sammen med et stærkt fokus på krop, vægt og præstation – men den skyldes formentlig også, at kvinder, der indgår i rammer skabt af og for mænd, konstant er på psykisk overarbejde.

Krop & Sind
Illustration: Oline Jessen

Spiseforstyrrelser, angst og depression er udbredt i dansk kvindefodbold. Næsten hver fjerde kvinde i eliteidræt, 24 pct., har symptomer på en spiseforstyrrelse. Og hos subeliten, altså laget lige under landsholdsniveau, gælder det hele 37 pct. - næsten to ud af fem kvinder. Det viser et studie fra Syddansk Universitet fra 2022, som psykolog og professor...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og redaktør, Vid&Sans
Journalist og redaktør hos Vid&Sans med fagområdet 'bevægelse og bevægelser': Idræt og motion, sundhed i krop og sind, foreninger, demokrati og civilsamfund.
Psykolog og professor, Syddansk Universitet
Mia Beck Lichtenstein er psykolog og professor i digital psykiatri på Klinisk Institut, Forskningsenheden for Digital Psykiatri, Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark. Har udgivet bøgerne ’Besat af træning’ og ’Find træningsbalancen’, som er udgivet på Dansk Psykologisk Forlag.
Postdoc, Aarhus Universitet
Lea Skewes er postdoc på Institut for Kultur og Samfund - Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet. Hun forsker i socialpsykologi, køn og kønsdiskrimination.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu