Kunst & kultur
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Ruba/Backgrid/Ritzau Scanpix

Når pøblen svarer tilbage

De sociale medier er et tveægget sværd, også for celebrities og influencere. Nogle har millioner af følgere, som de kan dele deres holdninger med – direkte, øjeblikkeligt og uden filter. Men modreaktionen kan være tilsvarende voldsom. For to så forskellige mediepersoner som J.K. Rowling og Kanye West har tilbageslaget haft store personlige og økonomiske konsekvenser.

Kunst & kultur
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Ruba/Backgrid/Ritzau Scanpix

Der er en form fællesskab i at bekræfte hinanden i, at det her er en vigtig dagsorden. Det kan man se i miniformat i forhold til enkelte celebrities; så bliver de mødt af en stormflod af enten negative eller positive tilkendegivelser.

Helle Kannik Haastrup, lektor, Københavns Universitet

I denne uges afsnit af Tænketanken undersøger vi, hvordan vi mennesker reagerer, når vores idoler bruger deres platforme til at ytre sig om noget, vi mener er forkert. Som f.eks. når den massesælgende rapper og republikanske præsidentkandidat Kanye West for nylig hyldede Hitler og trak i en "White Lives Matter"-T-shirt.

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Den udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen.

Dette er tredje og sidste afsnit af en serie om ytringsfrihedens udfordringer og grænser på de sociale medier. I første afsnit kan du høre, hvordan Brasiliens ekspræsident Bolsonaro brugte SoMe til at sprede misinformation om efterårets valgresultat - som i sidste uge resulterede i endnu en storm på en amerikansk kongres.

I andet afsnit dykker vi ned i, hvilke konsekvenser det har, når et stort socialt medie som Twitter stopper med at moderere indholdet - og i stedet lader brugerne skrive og dele lige det, de vil.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Podcastredaktør på Vid&Sans’ søstermedie Videnslyd og fast bidragyder til Vid&Sans.
Lektor, Københavns Universitet
Lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. Forsker i celebritykultur, film og tv-serier, tværmedialitet og filmkultur.

ANBEFALET TIL DIG

Menu