Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Når vi lukker lyden ude, lukker vi verden ude

Lagde du mærke til, hvor stille verden blev under corona-nedlukningen? Pludselig var der mindre mylder i myldretiden og færre biler på vejene. Men samtidig dukkede nye lyde op – fra ungdommens boombox-fester på gaden til larm i hjemmet, hvor alle pludselig var meget tætte hele tiden. Tænketanken undersøger Danmarks lydbillede under og efter corona.

Krop & Sind
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Der er altid lyd i en podcast. Men i denne uge er der i særlig grad lyd på tapetet i Tænketanken. I ugens afsnit er det nemlig lyden i sig selv, det handler om, når Andrew Davidson mødes med lydforsker Marie Koldkjær Højlund.

Marie fortæller, at støj - eller stilhed - er relativt. Og det illustrerer hun og Andrew, når de går en tur gennem byen under deres samtale. Hvis vi bevæger os fra et stille sted til et sted med mange og høje lyde, kan det opleves som støj. Omvendt vil stilheden fylde meget, hvis vi f.eks. kommer fra en trafikeret vej og går ind i en kirke. Eller fra en nedlukket lejlighed til en verden, der pludselig myldrer med mennesker igen.

Det er ofte, når lyden skifter, at vi lægger mærke til den. Det er også en af grundene til de mange støjklager, der kom sidste sommer, da de unge rykkede festerne udenfor i baggårde og parker, fordi barerne og diskotekerne var lukkede. Og når vi ikke kan fjerne lyden - fra festen i parken, naboen, en trafikeret vej eller en byggeplads - bliver det til støj.

Men ifølge Marie Højlund bør vi faktisk ikke altid være i fuld kontrol over vores lydmiljø – og det er godt at huske, når lydene vender tilbage efter nedlukningerne. For når vi lukker lyden ude, lukker vi også verden ude.

Hør mere om, hvornår og hvordan støj kan være positivt, når Andrew Davidson og Marie Koldkjær tager på lydvandring i ugens afsnit af Tænketanken.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Podcastredaktør på Vid&Sans’ søstermedie Videnslyd og fast bidragyder til Vid&Sans.
Adjunkt, Aarhus Universitet
Marie Koldkjær Højlund er adjunkt på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet, hvor hun forsker i lydmiljøer. Ved siden af forskningen er hun lyddesigner og udgiver musik under kunstnernavnet Kh Marie.

ANBEFALET TIL DIG

Menu