Krop & Sind
Var Hitler ond?
Foto: Wikimedia. Illustration: Lotus Pedersen

Ondskab er mere end hysterisk hævn og massemord

Ondskab er et svært begreb, der har flere definitioner. Men uanset definition er det langt de færreste af os, der ligefrem er født onde. Professor Henrik Høgh-Olesen hjælper dig med at forstå ondskabens hovmodige væsen – og med at svare på, om Hitler egentlig var ond.

Krop & Sind
Var Hitler ond?
Foto: Wikimedia. Illustration: Lotus Pedersen

Var Hitler det ondeste menneske i verdenshistorien? Og er Putin fyldt med samme ondskab?

Det er umiddelbart nærliggende at svare et klokkeklart ja, når de begge har så mange menneskeliv på samvittigheden. Men begrebet ’ondskab’ er faktisk mere og andet end ren skånselsløs brutalitet for at opnå politiske, nationalistiske eller strategiske mål.

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Professor, Aarhus Universitet
Henrik Høgh-Olesen er professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet. Han er særligt interesseret i evolutionær psykologi, religionspsykologi, adfærdspsykologi, komparativ psykologi, primatologi og psykologiens historie.

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu