Krop & Sind
Foto: Wikimedia Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

P-piller kan skævvride hjernens kommunikation

De psykiske bivirkninger, som nogle kvinder oplever, når de starter på p-piller, er ret underbelyst af forskningen. For det en kompliceret proces at skille påvirkningen af de syntetiske hormoner fra andre forhold, der kan påvirke det mentale helbred. Men noget tyder på, at bestemte receptorer i hjernen måske spiller en rolle både i depression og i hjernen på kvinder, der tager p-piller.

Krop & Sind
Foto: Wikimedia Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

”Der er noget, der tyder på, at dem der tidligere har haft en psykisk sygdom eller depression, formentlig har en øget risiko for at opleve de her bivirkninger.”

Søren Vinther, læge og ph.d.-studerende på Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier, der hen...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem
Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Læge og ph.d.-studerende, Rigshospitalet
Søren er læge og ph.d.-studerende på Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet

ANBEFALET TIL DIG

Den gode fortælling kan måske redde vores skove

Skoven giver liv til dyr, planter og den menneskelige fantasi. Den er uhyggelig, eventyrlig, sexet – og akut truet af vores rovdrift. I morgen er det den internationale skovdag, og derfor genbesøger vi nu litteraturens farverige flora. For i dét grønne vildnis gemmer sig måske roden til nye og nødvendige skov-venlige vaner.

Kvindefjendsk politik har ramt Taleban som en boomerang

Det afghanske Taleban-styre får stadigt sværere ved at indfri de forhåbninger, der bragte det til magten i 2021. Samfundet balancerer på kanten af et kollaps, og den kvindefjendske politik har givet bagslag, bl.a. fordi den har drænet den offentlige sektor for kvindelig arbejdskraft. Interne spændinger i Taleban kan bane vej for endnu et magtskifte.

Menu