Krop & Sind
Foto: Wikimedia Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

P-piller kan skævvride hjernens kommunikation

De psykiske bivirkninger, som nogle kvinder oplever, når de starter på p-piller, er ret underbelyst af forskningen. For det en kompliceret proces at skille påvirkningen af de syntetiske hormoner fra andre forhold, der kan påvirke det mentale helbred. Men noget tyder på, at bestemte receptorer i hjernen måske spiller en rolle både i depression og i hjernen på kvinder, der tager p-piller.

Krop & Sind
Foto: Wikimedia Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

”Der er noget, der tyder på, at dem der tidligere har haft en psykisk sygdom eller depression, formentlig har en øget risiko for at opleve de her bivirkninger.”

Søren Vinther, læge og ph.d.-studerende på Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen.

Dette er tredje afsnit i Tænketankens serie om prævention og ligestilling. I serien dykker vi ned i, hvordan abort- og præventionsmodstand i USA hænger sammen, hvordan p-pillen satte kvinderne fri i 1960’erne, hvorfor nogle kvinder rammes af depression, når de starter på hormonprævention, og hvor langt vi egentlig er med p-pillen til mænd.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Læge og ph.d.-studerende, Rigshospitalet
Søren er læge og ph.d.-studerende på Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet

ANBEFALET TIL DIG

Menu