Krop & Sind
Foto: FatCamera. Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Skandinavien har historisk verdensrekord i sikre fødsler

Danmark, Norge og Sverige har i mere end 100 år haft den laveste mødredødelighed i verden, takket være højt kvalificerede jordemødre og medicinske fremskridt. Grundstenen blev lagt allerede i 1700-tallet, med de første jordemoderautorisationer, som vi har nydt godt af lige siden. Men fødslen er stadig en dramatisk og voldsom livsbegivenhed, hvor mange kvinder gribes af en grundlæggende urangst.

Krop & Sind
Foto: FatCamera. Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

På et af de mange rædselsbilleder fra Ukraine, der er gået verden rundt, så man for et par uger siden en fødende kvinde efter et angreb på et hospital i Ukraine. Hverken hun eller barnet kunne reddes, oplyste Sex og Samfund, som påpegede, at gravide udgør en særlig risikogruppe i krigen. FN’s Befolkningsfond, UNFPA anslår, at 80.000 ukrainske...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og fast leverandør til Vid&Sans. Skriver om bl.a. psykologi, natur og miljø samt arbejdsmiljø.
Professor, Odense Universitetshospital
Ellen Aagaard Nøhr er professor i jordemodervidenskab ved Odense Universitetshospital og på Klinisk Institut, Gynokologi og obstestrik ved Syddansk Universitet. Hun forsker især i reproduktionsepidemiologi samt i mors og barns sundhed. Er uddannet  jordemoder.
Lektor, Syddansk Universitet
Christina Prinds er lektor på Klinisk Institut, Gynokologi og obstestrik ved Syddansk Universitet. Hun forsker især i moderskab, tro og eksistens. Er uddannet jordemoder.

ANBEFALET TIL DIG

Menu