Tænketanken er i denne uge rykket ud i naturen. Nærmere bestemt til Mols, godt og vel 40 kilometer uden for Aarhus. Ugens vært, Andrew Davidson, er taget herud for at mødes med Rasmus Ejrnæs, seniorforsker i biodiversitet på Aarhus Universitet, vært på naturprogrammet Vildspor på Radio4 – og ivrig deltager i debatten om naturnationalparker.
Mols er nemlig rig på natur. Især ved Mols Bjerge, der tæller flere seværdigheder og er et yndet mål for turister og lokale. Men der findes også en lille plet, der på en måde skiller sig ud fra al den anden natur i Danmark: Molslaboratoriet. Her finder vi den absolut vildeste natur i Danmark – bevidst skabt som et biologisk rewilding-eksperiment af Naturhistorisk Museum i Aarhus. Og det perfekte sted at få syn for sagen om, hvad det egentlig er for nogle naturområder vi er på vej til at anlægge 15 nye steder i Danmark.
I juni 2020 indgik regeringen en aftale med Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at etablere 15 naturnationalparker; altså naturområder hvor biodiversiteten er i fokus og naturen får lov at passe sig selv på egne betingelser. I dette forår vil regeringen så udpege de konkrete områder, som skal blive til naturnationalparker. Men allerede inden udpegningen er blevet realitet, er den blevet genstand for vild debat. Og det er den debat, Tænketanken dykker ned i i dag.
Debatten handler om indhegninger, bevægelsesfrihed, fritidsinteresser og ikke mindst de vilde dyr, som man ønsker skal gå rundt i skovene og selv finde mad. I sidste uge blev der så føjet et nyt kapitel til dramaet: Epinion udkom med en undersøgelse, der viser, hvad almindelige danskere så rent faktisk mener om de planlagte naturnationalparker. Og resultatet af den tegner sig et lidt overraskende billede for nogle af debattens kombattanter.
Lyt med og find ud af, hvad der egentlig er op og ned med naturnationalparkerne – og hvorvidt vi danskere egentlig synes, de er en god idé.