Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Aborten bliver fri – og forbudt

Abortrettigheder er på tilbagetog. Eller er de. Mens USA forbyder abort, går andre lande modsat. Se det globale kludetæppe af forbud, rettigheder og undtagelser i abortlovgivningen.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 3 min.

Den historiske kovending i USA’s højesteret, som har omgjort amerikanernes ret til fri abort, har også fået resten af verden til at diskutere abort og – alt efter overbevisning – kræve den mere fri eller forbudt.

Selv om det for tilhængere af abortrettigheder kan føles som en tid, hvor det går den forkerte vej, så er den globale tendens, at abort bliver sat mere og mere fri.

Langt de fleste lande, der forbyder abort, har nu undtagelser, når det gælder moderens liv. Og mange lande har efterhånden fået så brede undtagelser i loven, at de springer endnu en kategori op på kortet.

Kategorierne og vurderingen er lavet af Center for Reproductive Rights, der løbende og meget grundigt analyserer abortlovgivningen i alle verdens lande i samarbejde med lokale jurister. Abortlov er et miskmask af undtagelser, nuancer og afvejninger, men denne kategorisering er nok det mest retvisende globale billede.

Nogle af undtagelserne er ret afgørende - f.eks. skal man i Saudi Arabien have lov af sin mand- så dem har vi skrevet ind i kortet med forkortelser. Du kan se dem ved at klikke på det enkelte land.

USA var indtil i sidste uge i den blå kategori for lande, hvor aborten var fri, men efter højesteretsdommen er flere stater med dags varsel kommet i den gule eller røde kategori, fordi på forhånd vedtagne love pludselig træder i kraft. Udviklingen sker dagligt, så det giver ikke mening at kategorisere USA samlet lige nu, men på Center for Reproductive Rights’ hjemmeside kan man følge udviklingen i realtid.

Her har man de seneste år set, hvordan f.eks. Afrika og Sydamerika har løsnet den tidligere stramme abortlovgivning. Dele af Mellemamerika er stadig i den ’helt forbudte’ kategori, hvor abort er strengt forbudt selv i de tilfælde, hvor fosteret ingen overlevelseschance har og abort er nødvendig for at redde moderens liv. Men højesteret i flere latinamerikanske lande har de senere år omstødt domme, hvor kvinder blev fængslet for drab efter spontane aborter, og det har åbnet for større accept af abort over hele kontinentet.

Dyk selv ned i det brogede globale billede af rettigheder, forbud og undtagelser.

Forkortelser brugt i kortet:

R: Tilladt ved voldtægt

I: Tilladt ved incest

F: Tilladt ved fosterskader

SA: Kræver ægtefælles tilladelse

PA: Kræver tilladelse eller underrettelse af forældre

+: Tilladt ved brede årsager som moders alder eller evne til at tage vare på barnet

SX: Forbudt at abortere pga. fostrets køn

u: Udtrykkeligt kun for at beskytte moderens fysiske helbred

?: Uklarheder i lov

U: Føderalt system, hvor abortlovgivning sker lokalt. Kategoriseret efter flertal af befolkning.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu