Danmark er både ekstremt lige og temmelig ulige i forhold til andre lande. To forskellige perspektiver giver nemlig to vidt forskellige verdenskort over ulighed. Sammenlign dem selv her.
Dyk ned i sektionerne
Danmark er både ekstremt lige og temmelig ulige i forhold til andre lande. To forskellige perspektiver giver nemlig to vidt forskellige verdenskort over ulighed. Sammenlign dem selv her.
Den nye regering vil løfte forsvarsbudgettet yderligere frem mod 2030, men Danmark er stadig langt fra Nato’s mål, mens det meste af Europa allerede har sat turbo på militæret. Se, hvem der allerede har store militærbudgetter, og hvem der nu øger mest.
I de områder af landet, hvor befolkningen vurderer deres eget helbred dårligst, er der også færrest praktiserende læger. Se på kortet, hvor folk er sygest, hvordan lægerne er fordelt, og hvor flest går til lægen.
Værdifulde ressourcer går hver dag tabt på lossepladser og forbrændingsanlæg. Det er Europa godt på vej til at gøre noget ved, men Danmark holder slet ikke trit. Se selv, hvem der genbruger mest og mindst, og hvor hurtigt det har ændret sig.
Hvor slemt er det egentlig med menneskerettigheder i Qatar? Og hvordan står det til i andre lande, vi spiller bold med – økonomisk, politisk og sportsligt? Se kortet over demokratiets dukse og djævle.
Der lever nu over 8 milliarder mennesker på jorden – dobbelt så mange som i 1974. Men vækstkurven står til at flade ud i de kommende årtier, og verdens befolkningstal vil formentlig begynde at falde inden år 2100.
Valget i tirsdags satte ny rekord i vælgervandringer. I den gennemsnitlige kommune flyttede 3 ud af 10 stemmer mellem partierne. Klik på kortet og se, hvor skreddet var størst.
Under den socialdemokrat-røde overflade gemmer sig et flerfarvet Danmark fuld af overraskelser. Vores beregning afslører vilde skred i partiernes lokale styrkeforhold. Se selv, hvor Frie Grønne dominerede og gamle magtpartier forduftede på det alternative danmarkskort.
Vi tegner det politiske danmarkskort, som du ikke har set det før. Se her, hvor partierne overpræsterer mest lokalt, og hvordan det har ændret sig de sidste fire valg i netop din valgkreds.
Mens de røde vælgere er nogenlunde til at regne med, er der opbrud i blå blok, og skreddet er geografisk afgrænset. Borgerlige vælgere er bundstabile i den ene ende af landet og komplet illoyale i den anden.
Kulturgrænserne flytter sig lige nu. Mens nogle madkulturelle skillelinjer har ligget fast i århundreder, så er andre i hastig forandring. Se selv, hvordan olivenolie, smør, tomater, øl og kartofler deler Europa.
Sygeplejersker er en mangelvare lige nu, og stadig færre søger ind på uddannelserne. Et kig på europakortet viser, at vores nabolande har knækket nødden, som Danmark kæmper med, mens andre lande har deres egne problemer.
I generationer har mælk haft sin helt egen piedestal i dansk madkultur, men er det kun et dansk fænomen? Se hvor højt vores mælketørst rangerer i en verden med vild variation i madkultur.
Vandmanglen er akut og bliver værre år for år, selv om problemet faktisk burde være til at løse. Se her, hvem der har et vandforbrug på katastrofekurs, og hvem der har deres på det tørre.
LGBT-personer lever under vidt forskellige forhold på tværs af Europa, både når det kommer til rettigheder og social tolerance. Se det nye jerntæppe på kortet.
Klimakrise, biodiversitetskrise, fødevaremangel. Jordens ressourcer er presset til det yderste, men hvem har brugt dem op? Overforbruget er særdeles ulige fordelt, og Danmark ligger i den helt tunge ende.
Frihed i form af fridage fra arbejdet er en vigtig del af arbejdsvilkårene, og de varierer voldsomt verden over. Nogle lande har over en måned alene i helligdage, mens andre knokler året rundt. Vi har tegnet fridagenes verdenskort.
Dine forældres uddannelse er afgørende for, hvilke muligheder du selv har i livet. Men Danmark er faktisk undtagelsen i en verden, hvor vægten af den sociale arv varierer voldsomt.
Abortrettigheder er på tilbagetog. Eller er de. Mens USA forbyder abort, går andre lande modsat. Se det globale kludetæppe af forbud, rettigheder og undtagelser i abortlovgivningen.
Den røde bølge skyller over Latinamerika, og nu har også Colombia valgt en socialistisk præsident. Se hvordan det politiske landskab er ændret på få år.
Den globale befolkningsvækst er fladet ud, og der er forbløffende få lande, hvor den stiger. Se på kortet, hvilke lande der får ’for få’ og ’for mange’ børn, og hvordan det har ændret sig voldsomt over tid. Tallene vil formentlig overraske dig.
Danskernes alkoholforbrug afviger ikke meget fra resten af den vestlige verden. Men vi hører til de lande, hvor det koster flest menneskeliv.
1. juni skal danskerne for niende gang i stemmeboksen og tage stilling til EU-samarbejdet – denne gang det forsvarspolitiske. Vid&Sans har tegnet EU-modstandens Danmarkskort, og det ligner et ekko af et af vores tidligere kort.
Krig er blevet tragisk aktuelt i Europa, og mange hylder ukrainernes vilje til at kæmpe for deres land. Men ville vi selv gøre det samme? Se på kortet, hvilke lande der er klar til kamp, og hvordan kampviljen har ændret sig gennem tiden.
Militær styrke er pludselig blevet uhyggelig relevant. Efter mange års fred og sikkerhed i Europa har Ukraine-krigen fået os til igen at investere i sikkerhed. Men hvilke lande har allerede velnærede militærstyrker, og hvem er håbløst bagefter?
Er der sammenhæng mellem udgifter og sundhed? Der er kæmpe forskel på, hvor mange ressourcer der bruges på hospitaler og læger verden over, og ét land skiller sig voldsomt ud.
1. maj er det arbejdernes årlige kamp- og festdag. Men der bliver færre til at kæmpe og feste år for år, og de flytter længere og længere væk fra de gamle arbejderhøjborge i de store byer. I København, hvor Fælledparken lægger græs til landets største 1.-maj-fejring, er arbejderandelen nede på en femtedel.
Regeringen vil udfase naturgas frem mod 2030 og sætte turbo på udrulningen af fjernvarmenettet. Kommunerne skal allerede i år lave planer for, hvordan husholdningerne kan omstille sig fra gas til fjernvarme eller varmepumper. Men nogle kommuner får mere travlt end andre.
Skovfældning til fordel for plantager og kvægdrift er for tiden mest et fænomen i de varme lande. Men Danmark var tidligt med på bølgen og bærer stadig førertrøjen, når det gælder landbrugets andel af det samlede areal. Ugens kort viser, hvor langt resten af verden er efter bondelandet Danmark.
Der er stor forskel på, hvor sikkert det er at føde på tværs af lande, men overalt – næsten – går det fremad. Dyk ned i kortene og se, hvor fødselsdødeligheden falder mest, og i hvilket land den stiger.
Mænd dør gennemsnitligt tidligere end kvinder. Sådan er det i alle lande, men der er stor forskel på, hvor dyb kønskløften er. Se selv på kortet, hvor i verden mænd dør alt for tidligt.
Rusland og USA er verdens suverænt største atommagter – men syv andre lande råder også over kernevåben. På kortet kan du sammenligne de enkelte landes atomarsenaler.
Afhængigt af hvor du kigger hen i verden, er svaret på det spørgsmål meget forskelligt. Danske kvinder har kunnet stemme siden 1915, men flere steder er kvindelig stemmeret en meget nylig vundet sejr. I anledning af kvindernes internationale kampdag giver Vid&Sans dig et overblik over, hvilke lande der kom først – og sidst – med de demokratiske rettigheder.
Hvor afhængig er Europa af russisk gas? Indtil sidste uge tøvede store dele af Europa med at sanktionere Rusland. Og selv efter invasionen af Ukraine er flere stater tilbageholdende med helt at lukke for energihandlen. Dette kort viser den nok største grund til, at f.eks. Tyskland er forsigtig.
Selvstændig stat eller russisk region? Ukraines suverænitet og uafhængighed er truet, efter Rusland har anerkendt dele af landet som selvstændige stater. I ugens Kort & Godt kan du se, hvilke dele af Ukraine der stemte for løsrivelse fra Sovjet i 1991, og hvilke der foretrak at forblive forenet med Rusland.
Solceller kan være rigtig gode for klimaet – eller rigtig dårlige. Her kan du selv se, hvor i verden solen leverer den største andel af energien.
Danmark er det mest seksuelt frigjorte land i Europa, men det har vi ikke altid været. På kortet her kan du klikke dig frem og tilbage i tiden og se, hvordan holdningerne har forandret sig på tværs af Europa.
Kønsbalancen i det danske forskerkorps er helt skæv i forhold til store dele af Europa. Klik dig ind på kortet og se, hvilke lande der er foran, og hvilke der halter bagefter.
De Olympiske Lege er lige så ulige fordelt som så meget andet i verden. Klik dig ind på kortet over de lande, der har været værter flest gange – og slet ikke.