Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Lokalpolitikken har brug for borgernes hjælp – men gider de?

Kommunerne ønsker sig flere engagerede borgere. Særligt i de store kommuner. Men engagement kan ikke tvinges frem. Det opstår, når det giver mening for borgeren.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Den 16. november er der kommunalvalg, og hvis alt går, som det plejer, vil valgdeltagelsen ligge på cirka 70%. Det er 15% mindre en den gennemsnitlige valgdeltagelse ved Folketingsvalg, og det er udtryk for en større udfordring for kommunen. Det kan være svært at engagere borgerne, og problemet er størst i de store kommuner, fortæller Ulrik Kjær, professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Det er ikke kun ved stemmeurnerne, kommunerne har svært ved at aktivere borgerne. Med ord som samskabelse og borgerinddragelse udtrykker politikerne et ønske om, at flere borgerne vil involvere sig i at udvikle kommunen og skabe mere velfærd - for det fælles bedste. Men borgerne engagerer sig ikke i lokalpolitik, frivilligt arbejde eller vælgermøder for det store fællesskabs skyld. De engagerer sig, når det giver mening for dem, mener Michael Fehsenfeld, postdoc ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Postdoc, Aarhus Universitet
Postdoc på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. Forsker i borgerdeltagelse, folkesundhed og organisationer.
Professor, Syddansk Universitet
Professor på Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet. Forsker i kommunale valg, lokalt demokrati og politisk lederskab.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu