Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix
Læsetid: Ca. < 1 min.

Lokalpolitikken har brug for borgernes hjælp – men gider de?

Kommunerne ønsker sig flere engagerede borgere. Særligt i de store kommuner. Men engagement kan ikke tvinges frem. Det opstår, når det giver mening for borgeren.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Den 16. november er der kommunalvalg, og hvis alt går, som det plejer, vil valgdeltagelsen ligge på cirka 70%. Det er 15% mindre en den gennemsnitlige valgdeltagelse ved Folketingsvalg, og det er udtryk for en større udfordring for kommunen. Det kan være svært at engagere borgerne, og problemet er størst i de store kommuner, fortæller Ulrik Kjær, professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Det er ikke kun ved stemmeurnerne, kommunerne har svært ved at aktivere borgerne. Med ord som samskabelse og borgerinddragelse udtrykker politikerne et ønske om, at flere borgerne vil involvere sig i at udvikle kommunen og skabe mere velfærd - for det fælles bedste. Men borgerne engagerer sig ikke i lokalpolitik, frivilligt arbejde eller vælgermøder for det store fællesskabs skyld. De engagerer sig, når det giver mening for dem, mener Michael Fehsenfeld, postdoc ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

BIOGRAFIER

Maja Jensen
Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Michael Fehsenfeld
Postdoc, Aarhus Universitet
Postdoc på Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. Forsker i borgerdeltagelse, folkesundhed og organisationer.
Ulrik Kjær
Professor, Syddansk Universitet
Professor på Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet. Forsker i kommunale valg, lokalt demokrati og politisk lederskab.

ANBEFALET TIL DIG

Når Danmark siger undskyld

Morten Østergaard, Paven og DR har gjort det. Din kæreste gjorde det i går – og TV2 gør det lige nu: Siger undskyld. En undskyldning kan være høflig eller provokerende, personlig eller officiel. Men den er langtfra uskyldig.

Menu