Krop & Sind
Ritzau/Scanpix

Danske sundhedsdata er unikke – men hvad bruger vi dem til?

Danmark har en af verdens bedste samlinger af sundhedsdata. Og nu bliver det snart hurtigere og nemmere for forskerne at få adgang. Det gavner både borgerne, myndighederne og samfundet.

Krop & Sind
Ritzau/Scanpix

Alle, der er født i Danmark eller opholder sig lovligt i Danmark i mere end tre måneder, bliver registreret i CPR-registret. Sådan har det været siden 1968. Men hvad bliver de data brugt til? Og hvorfor er det ikke sådan i alle lande? Det ser Maja Jensen nærmere på i Tænketanken i denne uge.

Med CPR og andre registre råder Danmark over en enestående samling af sundhedsdata, mener hjertelægen Morten Schmidt, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Men Nina Weis, der er overlæge på Hvidovre Hospital og professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, påpeger, at forskerne skal vente meget længe på at få adgang til data - nogle gange mere end et år. Det kan få konsekvenser for forskningen, siger hun.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Aarhus Universitet
Lektor på institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet og hjertelæge på Aarhus Universitetshospital. Han forsker i hjertesygdomme og har bl.a. undersøgt de hjerte-kar-mæssige bivirkninger ved smertestillende medicin.
Professor, Københavns Universitet
Professor på institut for klinisk medicin på Københavns Universitet og overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Hun forsker i infektionssygdomme med særligt fokus på virale infektioner.

ANBEFALET TIL DIG

Menu