Samfund & Individ
Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix

Der dør stadig mange i gummibåde ved Europas grænser

I sidste uge døde over 60 mennesker, da en båd med flygtninge ramte klipperne ved den syditalienske kyst. I dette afsnit af Tænketanken besøger vi Europas sydlige grænser for at forstå, hvad der driver dem ud på den farefulde færd over Middelhavet - og hvorfor EU er med til at finansiere de smuglere, der fragter dem.

Samfund & Individ
Foto: Stringer/AFP/Ritzau Scanpix

Vi er med til at pumpe betydelige midler ind i nogle mafia-lignende organisationer i Libyen, som tjener store summer på at være grænsevagter for Europa. Og som i øvrigt er menneskesmuglere om natten.

Hans Lucht, seniorforsker, DIIS

I sidste uge døde over 60 mennesker, da en båd fyldt med flygtninge ramte klipperne ved den syditalienske kyst ud for Calabrien. Heriblandt en del børn.

Og den tragiske hændelse står ikke alene. Omkring 2000 mennesker dør årligt i forsøget på at nå frem til Europas kystlinjer. Mange har ikke været på havet før og ofte er uheldet ude allerede kort tid efter en gummibåd har forladt land. Hvis bølgerne skyller ind over rælingen, går der nemlig panik i passagererne, der begynder at flytte sig i båden - i mange tilfælde med det resultat, at båden kæntrer.

EU på sin side er ikke bare en passiv observatør til de tragiske ulykker. EU er med til at sende midler til grænsevagter ved f.eks. Libyens kyst - vagter, der ofte arbejder som menneskesmuglere om natten og som opererer på tvivlsomme måder.

Det fortæller Hans Lucht, seniorforsker ved DIIS, i dette afsnit af Tænketanken. Han giver os et indblik i, hvad det er, der driver flygtninge og migranter ud på deres livsfarlige færd for at nå ind over Europas sydlige grænser. Og i de farer, de møder på den lange rejse. Han forklarer også, hvad der møder de rejsende, der faktisk når frem til Europa i live - for udfordringer er ofte først lige begyndt, for dem, der når frem til Italien i et stykke.

Du kan også stadig nå at høre seriens første og andet afsnit. Her kigger vi nærmere på, hvordan Polens grænse pludselig er blevet brandfarlig, efter naboen Ukraine blev invaderet af Rusland.

Vi undersøger også, hvorfor grænsen mellem Nordirland og Irland har så stor en betydning for Brexit-forhandlingerne og hvorfor splittelsen i den nordirske befolkning i dag trækker tråde til en tid fyldt med bilbomber og voldelige demonstrationer.

Grænser og brudflader
for EU-samarbejdet

Denne podcast er en del af en temaserie om grænser og brudflader i EU-samarbejdet, som vi publicerer med støtte fra Europanævnet.

Over seks artikler og tre særudgaver af podcastserien Tænketanken, undersøger vi de problematikker og udviklinger, der kendetegner EU’s grænseflader og grænseområder i disse år.

Denne podcast er en del af en temaserie om grænser og brudflader i EU-samarbejdet, som vi publicerer med støtte fra Europanævnet.

Over seks artikler og tre særudgaver af podcastserien Tænketanken, undersøger vi de problematikker og udviklinger, der kendetegner EU’s grænseflader og grænseområder i disse år.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
Hans Lucht er seniorforsker ved DIIS. Hans forsker primært i udokumenteret migration fra Afrika til Europa via Nordafrika. Lucht har fokus på migranters oprindelseslande og grunde til at rejse, særligt i Vestafrika, på vestafrikanske smuglernetværk og organisering af ruter henover Sahara, på rejsen henover Middelhavet, migranters vilkår i Nordafrika, særligt Libyen, migranters dødsfald på havet og i ørkenen og hvilke konsekvenser det måtte have for de efterladte såvel som for Europa, afrikanske migranters vilkår i Sydeuropa og europæisk migrationspolitik.

ANBEFALET TIL DIG

Menu