Krop & Sind
Foto: Mikal Schlosser/BAM/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jesen.

Du skal kravle, før du kan huske

Børns hukommelse er præget af deres sprogudvikling. Men ting som fantasi og motorisk udvikling har også en betydning for, hvad vi husker fra de første leveår - og hvordan de minder tager sig ud senere i livet. Lektor i udviklingspsykologi, Osman Skjold Kingo, gør os klogere på børns udvikling af hukommelse. Og på hvorfor vi sjældent kan huske noget fra de første år af vores liv.

Krop & Sind
Foto: Mikal Schlosser/BAM/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jesen.

Fordi børnene har mindre erfaring med verden og har en mindre begrebslig tilgang til den, bliver de ikke forstyrret af forudindtagethed. Så det er ikke altid, vi er bedre til at huske som voksne, end vi var i 4-års alderen.

Osman Skjold Kingo, lektor i udviklingspsykologi, Aarhus Universitet

Tænketanken er Vid&Sans’ ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit, der sætter fokus på forskellige aspekter af samme overordnede tema.

I de kommende tre afsnit, dykker vi ned i hukommelsen og nogle af de mysterier, som forskerne stadig klør sig på hovedet over.

Først undersøger vi, hvordan hukommelsen fungerer hos helt små børn - og hvorfor det er vigtigt for både forskning og forældre at finde ud af. Så får vi en update på, hvorfor Alzheimers-forskningen måske er på vej i en ny retning - der peger på en helt anden sygdomsårsag end den, vi tidligere har troet på. I sidste afsnit ser vi på, hvad kompleks PTSD er - og hvem der rammes af det.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Lektor, Aarhus Universitet
Lektor i udviklingspsykologi ved Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning, Aarhus Universitet. Han har primært forsket i små børns udvikling, børns forståelse af den fysiske verden og har de sidste mange år fokuseret på forskellige aspekter af børns hukommelse.

ANBEFALET TIL DIG

Menu