Kun 14 procent af danskerne er jazz-glade, og det er der en god forklaring på, viser ny dansk forskning. Det kræver nemlig et særligt musikøre at nyde komplicerede musik-akkorder.
Dyk ned i sektionerne
Kun 14 procent af danskerne er jazz-glade, og det er der en god forklaring på, viser ny dansk forskning. Det kræver nemlig et særligt musikøre at nyde komplicerede musik-akkorder.
Forskningen ved en del om, hvad forelskelse og kærlighed sætter i sving i vores hjerner, men langtfra alt. Bliv klogere på, hvad der sker i dit hoved, når du møder den eneste ene.
Vores tro og overbevisninger former vores handlinger, og nyere forskning tyder på, at det også former vores krop og sundhed. Tro har nemlig indflydelse på hjernen og på vores oplevelse af eget helbred.
I en serie på fire afsnit undersøger podcasten Tænketanken, forskellige måder, man kan transformere og udvikle sig på. I sidste afsnit forklarer professor i social- og personlighedspsykologi, Henrik Høgh-Olesen, hvorfor flere og flere tager på pilgrimsvandringer – og hvordan turen forandrer deres liv markant bagefter.
I en serie på fire afsnit undersøger podcasten Tænketanken, forskellige måder, man kan transformere og udvikle sig på. I andet afsnit fortæller professor og overlæge, Merete Nordentoft, hvorfor Virtual Reality kan være effektivt i behandlingen af skizofreni.
I en serie på fire afsnit undersøger podcasten Tænketanken, forskellige måder, man kan transformere og udvikle sig på. I første afsnit forklarer hjerneforsker Martin Korsbak Madsen, hvordan man kan bruge svampe i behandlingen af depression.
I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hukommelsen. I tredje afsnit giver ph.d. og specialpsykolog Mikkel Arendt os et indblik i den nye diagnose ‘Kompleks PTSD’ – og forklarer hvorfor netop den ofte gives til ofre for partnervold.
I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hukommelsen. I andet afsnit forklarer hjerneforsker Albert Gjedde en ny teori om, hvad der sker i hjernen på Alzheimers-patienter.
I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hukommelsen. I første afsnit gør lektor i udviklingspsykologi, Osman Skjold Kingo, os klogere på, hvordan hukommelsen udvikles hos børn – og på hvorfor selv helt små børn kan lide af hukommelsestab.
I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hjernen og nervesystemet. I tredje afsnit fortæller neurolog og overlæge, Melinda Magyari, hvad forskningen ved om, hvorfor så mange i Danmark får sclerose – og hvorfor det primært rammer kvinder.
I en miniserie på tre afsnit undersøger podcasten Tænketanken hjernen og nervesystemet. I andet afsnit fortæller psykolog og ph.d. Jacob Piet, hvorfor man kan reducere stress gennem meditation og mindfulness – og hvordan det ændrer vores hjerne.
Helt ny metode gør det muligt at behandle sygdomme i hjernen. Ved hjælp af nanomolekyler kan forskere for første gang ’snyde’ hjernens forsvarsmekanismer og åbne en dør ind til hjernens blodkar. Det er kulminationen på årtiers forskning, og dansk hjerneforsker forventer, at det betyder effektiv behandling af sygdomme som Alzheimer og Parkinson inden for de næste tre til fem år.
Når vores sanser spiller sammen, kan det føre vores hjerner på vildspor. I et eksperiment fik deltagerne serveret en hvidvin camoufleret som rosé, og det havde især vineksperterne svært ved at gennemskue.
Vores mentale sundhed er uløseligt knyttet til naturen. Her restituerer vi gennem en række processer i hjernen, og vi oplever sammenhængskraft og helheder. Derfor skal vi tage os tid til at være i naturen, mærke vinden og lade tankerne flyve – og blot fem minutter har en effekt.
Det moderne menneske spiser for meget kød – i hvert fald, hvis vores planet skal kunne holde til det. Men i et evolutionært perspektiv har vores kødspiseri faktisk været afgørende for at skabe de mennesker, vi er i dag. For 200.000 år siden var hjernemad nemlig lig med kød.
Bliv klogere på, hvordan du kan udvikle dine kognitive evner ved at give hjernen gode arbejdsvilkår og ved at tage hensyn til, hvordan netop din hjerne fungerer. Med små ændringer i hverdagen kan du udvikle din tænkning. Specialpsykolog Louise Meldgaard Bruun giver gode råd.