Samfund & Individ
Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

En lille pille med en stor betydning

I dag dropper flere og flere kvinder p-pillen for at undgå bivirkninger. Men da p-pillen kom på markedet i Danmark i 1966, handlede det ikke om pillens mulige effekt på kvinders helbred. Dengang handlede det om seksuel frigørelse og om at blive fri for skam og skyld. Og pillen fik en stor betydning for kvinder i 1960'erne, fortæller historiker Anne Sørensen, som Tænketanken har talt med.

Samfund & Individ
Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Vi er inde på seksualitetshistorie og mentalitetshistorie. Vi er inde på kønshistorie og kvindehistorie. Og faktisk også religionshistorie. Og så har den også haft en kæmpe økonomisk betydning, den pille.

Anne Sørensen, historiker, Aarhus Universitet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen.

Dette er andet afsnit i Tænketankens serie om prævention og ligestilling. I serien dykker vi ned i, hvordan abort- og præventionsmodstand i USA hænger sammen, hvordan p-pillen satte kvinderne fri i 1960’erne, hvorfor nogle kvinder rammes af depression, når de starter på hormonprævention, og hvor langt vi egentlig er med p-pillen til mænd.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Historiker, Aarhus Universitet
Anne Sørensen er historiker på Aarhus Universitet og redaktør på www.danmarkshistorien.dk.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu