Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix

Fest, frelse eller fællesskab? Derfor bliver de unge konfirmeret

Gennemsnitsdanskerens gudstro er til at overse – men alligevel står konfirmationen stadig som en bomstærk kirkelig tradition. Hvordan kan det være? ”De gør det for gavernes skyld,” lyder en udbredt fordom. Men den egentlige forklaring er langt mere kompleks.

Idé & tro
Foto: Ritzau/Scanpix

Gør de det ikke kun på grund af gaverne? Det er en sætning man ofte hører, når emnet falder på konfirmation. For hvordan kan det ellers være, at konfirmationen stadig står så stærkt som tradition – i et land, hvor de færreste tror på gud, og endnu færre går i kirke regelmæssigt?

Ikke mindst blandt de unge er gudstro og kirkegang til at...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Lektor, Aarhus Universitet
Marie Vejrup Nielsen er lektor ved afdeling for Religionsvidenskab på Aarhus Universitet. Hun forsker i kristendom i dag – særligt folkekirken, men også øvrige kristne trossamfund og strømninger inden for samtidsreligion generelt.

ANBEFALET TIL DIG

Forsvarets krise er større end du tror

Mens krigen raser i Ukraine, mangler det danske forsvar mandskab, materiel og ammunition. Situationen er langt hen ad vejen et bevidst valg, foretaget af politikere og effektivt implementeret af Forsvaret. Skal Forsvaret igen blive kampdygtigt, kræver det et opgør med såvel styringslogik som debatkultur.

Det danske folkestyres fødsel var ikke bare hyggelig

Vi er vænnet til at forstå dansk historie som små hyggelige fremskridt – i kontrast til udlandets voldsomme og blodige samfundsomvæltninger. Men det danske demokratis fødsel i 1848 hænger tæt sammen med datidens bølge af europæiske revolutioner. I dag er det 175 år siden, at det hele begyndte – med en stor demonstration i København, der udløste en lang række skelsættende begivenheder.

Menu