Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix

Gyserfans klarede sig bedre gennem corona-pandemien

Ser du mange gyserfilm? Så er du måske kommet bedre igennem de sidste to års nedlukninger, sociale distancering og sygdomsangst end dine mindre horror-glade venner. Ny forskning viser, at folk, der elsker gys, udviste færre psykologiske problemer under covid-19-nedlukningerne.

Kunst & kultur
Foto: Ritzau/Scanpix

Gyserfans er selvfølgelig ikke immune over for at blive smittet med Covid-19. Men ny forskning viser, at de har nemmere ved at håndtere de psykologiske udfordringer, corona-pandemien har bragt os gennem de sidste 2 år.

Dette noget overraskende resultat kommer fra et nyt forskningsprojekt, som lektor ved Aarhus Universitet, Mathias Clasen, har medvirket i. Projektet dokumenterede en klar korrelation imellem, hvor mange gyserfilm forsøgspersonerne så, og hvor medtagne de var af corona-angst og social distancering.

Mathias Clasen forklarer sammenhængen mellem gys og corona-resiliens ud fra et lærings-evolutionært perspektiv: Mennesker, der ser gyserfilm, leger med deres frygt på en sikker måde. Derfor træner de sig gradvist bedre til at tackle deres egen frygt, og det giver en fordel, når de støder på frygten ude i den virkelige verden. F.eks. i foråret 2020, da det meste af verden blev lukket ned på grund af corona-pandemien.

I denne uges udgave af Tænketanken tager vært Andrew Davidson på besøg hos horrorforskeren Mathias Clasen – og gør dig klogere på, hvordan det at se horror-medier påvirker os på både kort og lang sigt.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Podcastredaktør på Vid&Sans’ søstermedie Videnslyd og fast bidragyder til Vid&Sans.
Lektor, Aarhus Universitet
Mathias Clasen er lektor på Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet. Han forsker i horror og er leder af Recreational Fear Lab.

ANBEFALET TIL DIG

Menu