Krop & Sind
Foto: 1905HKN Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Her falder mødredødeligheden mest

Der er stor forskel på, hvor sikkert det er at føde på tværs af lande, men overalt – næsten – går det fremad. Dyk ned i kortene og se, hvor fødselsdødeligheden falder mest, og i hvilket land den stiger.

Krop & Sind
Foto: 1905HKN Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell
Læsetid: Ca. 2 min.

Som vi i dag beskriver i en anden artikel, har Skandinavien haft verdens laveste barselsdødelighed i mere end 100 år. I Danmark dør kun 4 ud af 100.000 mødre under fødslen. Det er langt under verdensgennemsnittet på 211, men heldigvis haler andre lande ind på os.

De historiske data viser, at mødredødeligheden falder over en bred kam. Stærkest i Sydasien og andre regioner, hvor dødeligheden i forvejen var høj, men også i lande som Danmark med veludviklede sundhedsvæsener og i forvejen lav dødelighed.

Kun to lande i verden skiller sig ifølge WHO ud ved at have en signifikant stigning i mødredødeligheden de seneste årtier: Den Dominikanske Republik og USA. Særligt i USA er det gået stærkt tilbage, og det står nu værre til end i hele Europa med en dødelighed på 19.

Et af FN’s Verdensmål er at få den globale barselsdødelighed ned under 70, samtidig med at ingen lande ligger over 140 inden 2030. Se selv på kortet, hvilke lande der nærmer sig målet, og bemærk, at du kan bladre mellem tal fra år 2000 og 2017.

Har du mod på at dykke endnu dybere, så kan du selv downloade hele rapporten fra WHO, UNICEF, UNFPA og Verdensbanken eller alle de rå tal.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu