Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Her vejer den sociale arv tungest

Dine forældres uddannelse er afgørende for, hvilke muligheder du selv har i livet. Men Danmark er faktisk undtagelsen i en verden, hvor vægten af den sociale arv varierer voldsomt.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 2 min.

Den stærkeste indikator for, hvilken uddannelse du har, er er dine forældres uddannelse. Det kan man bl.a. høre i dagens udgave af Vid&Sans’ podcast Tænketanken, hvor seniorforsker Jens-Peter Thomsen taler om, hvad især familiebaggrund betyder for uddannelsesvalg, social mobilitet og ulighed.

Dine forældres socialklasse og økonomiske niveau er altså afgørende for din livsbane. Men Danmark er faktisk det land i verden, hvor den sociale arv vejer mindst. Eller sagt med omvendt fortegn, hvor den sociale mobilitet er allerhøjest.

World Economic Forum har beregnet den sociale mobilitet – altså hvor nemt mennesker kan flytte sig til en anden socialklasse end deres forældres – for 84 lande, og her har Danmark den højeste mobilitet.

Du kan læse mere om den komplicerede beregning, som både ser på uddannelse, økonomi, politiske og sociale faktorer, i Global Social Mobility Index. Resultatet ligner til forveksling et kort over økonomisk ulighed og delvist over velstand.

Det ser ud til, at fattigdom og ulighed begge fører til lav social mobilitet, og det passer meget godt med Jens-Peter Thomsens pointer i Tænketanken. Han forklarer nemlig, at økonomi betyder mindre i Danmark end globalt, fordi vi har adgang til gratis uddannelse hele livet og ligefrem udbetaler SU under uddannelse.

Dyk selv ned i kortet herunder for at se, hvor i verden det er nemmest og sværest at bryde den sociale arv, man er født ind i, eller hør podcasten, hvis du vil høre mere om, hvordan uddannelse og social mobilitet hænger sammen i Danmark.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu