Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen

Hvem betaler dyrt for sikkerhed?

Militær styrke er pludselig blevet uhyggelig relevant. Efter mange års fred og sikkerhed i Europa har Ukraine-krigen fået os til igen at investere i sikkerhed. Men hvilke lande har allerede velnærede militærstyrker, og hvem er håbløst bagefter?

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Lotus Pedersen
Læsetid: Ca. 2 min.

Chokket fra Ruslands invasion af Ukraine skabte på få uger, hvad årtiers amerikansk pres ikke har formået: at få de europæiske lande til at bruge flere penge på militæret. Mange penge. Tyskland afsatte med ét pennestrøg 100 mia. euro til sit militær og har ligesom både Danmark og flere andre lande nu besluttet at skrue forsvarsbudgettet op til de magiske 2 pct. af BNP, som alle forsvarsministre i NATO forpligtede sig på helt tilbage i 2006, men meget få virkeliggjorde.

Det et en historisk forandring, men det vil tage tid, før nye våbensystemer kan udvikles, udstyr indkøbes og soldater trænes. Lige nu er landskabet af militære styrker et helt andet, som man kan se i de allernyeste tal fra forskningsinstituttet SIPRI, der viser verdens militærudgifter for kalenderåret 2021.

Ligesom i sidste uges Kort&Godt – der handlede om sundhedsudgifter – er der ét land, som ikke er til at komme uden om. Også når det gælder militær, er USA i en liga for sig. For hver 100 kr. hele verden bruger på militær, så går de 38 kr. til den amerikanske hær, flåde, marine og flyvevåben.

Amerikanerne bruger hvert år 800 milliarder dollar på militæret, næsten tre gange så meget som Kina, der indtager andenpladsen, og ti gange så meget som Indien, der har verdens tredjedyreste militær.

Men som altid kommer det an på, hvordan man vender tallene. USA er både rigt og stort. Deler man militærudgifter op pr. indbygger, så er forbruget spredt noget mere jævnt ud over verden, og Europa ligger ret højt, selv om USA stadig fører.

Rige lande har selvsagt råd til flere og dyrere våben end fattige. Opgør man militærbudgettet som andel af den samlede økonomi, viser det, hvor højt hvert land prioriterer militæret i forhold til andre områder. Og så tegner der sig et helt andet mønster. Konfliktområder som Mellemøsten tager førertrøjen, mens verdens nuværende og tidligere supermagter, USA og især Rusland, også ligger langt over Europa.

Dyk selv ned i de tre kort herunder og se, hvilke lande, der prioriterer militæret højest, og hvem der bare bruger flest penge på militær i kroner og øre.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu