Samfund & Individ
Foto: Lars Laursen/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Hvilke bastioner falder ved valget?

Vi tegner det politiske danmarkskort, som du ikke har set det før. Se her, hvor partierne overpræsterer mest lokalt, og hvordan det har ændret sig de sidste fire valg i netop din valgkreds.

Samfund & Individ
Foto: Lars Laursen/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen
Læsetid: Ca. 2 min.

Kan du heller ikke finde hoved og hale i Folketingsvalget i dag? Siden valget blev udskrevet for en lille måned siden, har meningsmålingerne svinget vildt, og det er svært at opdrive en ærlig valgforsker, der tør spå om resultatet.

Det tør vi heller ikke, men vi giver dig her en analyse af valggeografien med flere nuancer end det sædvanlige kort over de største partier i hvert område.

Det er hverken en hemmelighed eller et mysterium, at der er stor forskel på, hvor i landet de forskellige partier henter deres stemmer:

Socialdemokratiet har altid haft deres vælgerbase i byerne, Venstre på landet. De rødeste partier har flest vælgere i København og Århus, De Konservative står stærkt i Nordsjælland, Dansk Folkepartis magtbastioner ligger primært i Sydjylland og den sjællandske provins.

Kortet nedenfor viser, hvor i landet de enkelte partier har stået stærkest ved de seneste fire valg. Det viser ikke, hvilket parti der har fået flest stemmer i den enkelte valgkreds, men hvilket parti der har ”overpræsteret” mest – altså fået flest ekstra stemmer i forhold deres stemmeandel på landsplan ved det pågældende valg.

Det er med andre ord et kort over relative styrkepositioner. Men ”overpræstationen” er opgjort i absolutte stemmetal – hvilket matematisk favoriserer de største partier. Det er nemmere for Socialdemokratiet end for Kristendemokraterne at hente 1.000 ekstra vælgere i en kreds. Alligevel viser denne beregning bedre den politiske variation på tværs af landet end de traditionelle politiske kort.

Se selv, hvor der ved samtlige valg er kredse, hvor små partier som Alternativet, Kristendemokraterne eller SF er forholdsmæssigt stærkest uden at være det største parti. Og bemærk, at du kan zoome ind og se de mange interessante valgkredse i København, som er næsten usynlige på det store Danmarkskort.

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Redaktør på Vid&Sans. Skriver og redigerer inden for alle stofområder.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu