Teknologi & Univers
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Hvilke kommuner skal skrue ned for gassen?

Regeringen vil udfase naturgas frem mod 2030 og sætte turbo på udrulningen af fjernvarmenettet. Kommunerne skal allerede i år lave planer for, hvordan husholdningerne kan omstille sig fra gas til fjernvarme og varmepumper. Men nogle kommuner får mere travlt end andre.

Teknologi & Univers
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen
Læsetid: Ca. 2 min.

Regeringens nye energiudspil, der skal gøre Danmark uafhængigt af russisk gas inden 2030, er noget af en presbal til landets kommuner.

En central del af planen er en udrulning af fjernvarme til flest mulige af de ca. 400.000 husstande, der ikke i dag er koblet op på fjernvarmenettet, men opvarmes med f.eks. olie- eller gasfyr.

Kommunerne skal allerede i år udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er gasforsynede, og inden årets udgang give husejerne ”klar besked” om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte gasfyret med en varmepumpe.

Men nogle kommuner får mere travlt end andre.

I centrale bykommuner som København, Frederiksberg, Århus og Odense er mere end 95 pct. af boligerne opvarmet med fjernvarme, og gasfyr er stort set ikke-eksisterende. I kommuner som Dragør og Allerød tegner gas sig derimod for mere end 60 pct. af husholdningernes varmeforbrug.

I landet som helhed er 66 pct. af boligerne koblet på fjernvarmenettet, 21 pct. har olie- eller gasfyr, mens resten bruger varmepumper, elvarme mv.

På kortene nedenfor kan du se, hvor stor en andel af boligerne der opvarmes med hhv. fjernvarme og gas. Bemærk, at du kan skifte mellem de to kort ved at klikke på fanebladene.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu