Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Hvor kommer mistilliden til politikerne fra?

Politikerne er blevet mere optagede af deres partier. Det stemmer ikke overens med borgernes forventninger. Derfor får vi mere mistillid, mener forsker.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix

Hvem skal politikerne repræsentere? Sig selv, partiet eller valgkredsen? Borgerne og politikerne er ikke enige, og resultatet kan være øget mistillid. Det mener Helene Helboe Pedersen, professor i Statskundskab på Aarhus Universitet.

Tirsdag den 5. oktober markerede begyndelsen på et nyt Folketingsår. Derfor undersøger Tænketanken denne uge, hvad borgerne forventer at folketingsmedlemmerne bruger deres timer på - og hvor personligt politikerne egentlig kommunikerer på sociale medier.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor i statskundskab, Aarhus Universitet
Professor på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Forsker i dansk politik, partier og Folketinget. Har bl.a. skrevet bogen 'Dilemmaer i politisk repræsentation', 2021.
Lektor, Københavns Universitet
Lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. Forsker i celebritykultur, film og tv-serier, tværmedialitet og filmkultur.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu