Samfund & Individ
Dejan Obretkovic/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Krisen har genaktiveret vores mentale beredskab

Ingen ønsker at fryse og sulte, men nu banker frygten for netop dét på døren. For vi har glemt, hvordan vi håndterer kriser og katastrofer. Det må vi genlære, og myndighederne bør udnytte krisen til at oprette et nyt overstatsligt beredskab. For krisen i dag, er kun en prøve på den i morgen.

Samfund & Individ
Dejan Obretkovic/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Alle frygter at sulte og fryse. Det er et naturligt grundvilkår. Og netop ønsket om at beskytte os mod den ubehagelige situation har drevet hele menneskehedens udvikling, fra grotten og den åbne ild, til termoruder og færdigretter på frost. For selvom vi er sårbare væsener, er vi heldigvis tilpasningsdygtige. Ellers havde vi ikke været her i dag.

Men...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktør på Vid&Sans. Skriver bl.a. om kultur, historie, politik og samfundsforhold.
Lektor, Forsvarsakademiet
Rasmus Dahlberg er cand.mag. i historie og ph.d. i katastrofevidenskab med speciale i beredskabs- og katastrofeforskning. Han er lektor ved Forsvarsakademiets Center for Arktiske Sikkerhedsstudier på Institut for Strategi og Krigsstudier. (foto: Christina Simonia)

ANBEFALET TIL DIG

Tusindvis af migranter drukner ud for Fort Europa

Bevogtningen af EU’s ydre grænser har stået højt på den politiske dagsorden siden 2015. EU har udliciteret en del af grænsekontrollen til tredjelande og udrustet sine egne grænsevagter med militært isenkram. Men strategien er dyr og politisk uhensigtsmæssig – og koster hvert år tusinder af menneskeliv.

EU vil forsvare sig i rummet

EU’s nye rumstrategi skruer op for mulighederne for at bruge rumteknologi til forsvar og sikkerhed. Det er på kant med gamle aftaler om at holde rummet fri for militær og våben, men det er en uundgåelig udvikling for at beskytte vital infrastruktur, siger astrofysiker.

Menu