Samfund & Individ
Foto: David Rangel. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Mænd der hader kvinder, hader også resten af samfundet

Unge seksuelt frustrerede mænd mødes på nettet og skælder ud på de kvinder, der ikke vil have dem. Men ofte bunder deres frustrationer i meget mere, viser dansk forskning. 

Samfund & Individ
Foto: David Rangel. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

I februar blev en 27-årig mand dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Heldigvis skete det, inden han nåede at gøre alvor af sine planer om skoleskyderier i Østjylland. Men faktisk var det ikke kun held, at han blev fanget. Han havde nemlig afsløret sig selv ved at fremsætte stærkt kvindenedsættende kommentarer på internettet, og det førte til et tip til politiet, der kunne få ham standset. 

En af dem, der fik øje på hans kommentarer, var Christian Mogensen, specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik i Aarhus. Han overvåger nogle af de lokaliteter på nettet, hvor såkaldte incels mødes og lufter deres vrede. Incel er en engelsk forkortelse for involuntary celibate – “ufrivilligt cølibat”: Det dækker over en gruppe af (heteroseksuelle) mænd, der ikke oplever, at kvinder er seksuelt eller romantisk tilgængelige.  

”Mit arbejde er at forstå, hvad der motiverer de unge mænd til at opsøge den slags digitale miljøer. Når jeg har interviewet nogle af dem, siger de, de egentligt ikke har lyst til at være der; at stemningen ikke er rar, at de taler grimt til hinanden, og at de kun bliver bekræftet i, at de egentligt ikke er noget værd. Men, siger de: Det er det eneste sted, jeg må være med. Nødvendigheden af at tilhøre en gruppe er noget, alle har behov for,” siger Christian Mogensen. 

Christian Mogensen har forsket i incel-fænomenet i flere år. I 2020 udgav han sammen med sin forskerkollega Stine Helding Rand rapporten The Angry Internet, der bl.a. dokumenterer nordiske statsborgeres aktivitet på tre kvindefjendske websteder. 

Incel-mændene bruger ofte samme vokabularium til at beskrive deres antipatier, og foruden veludseende kvinder nærer de også ofte afsky overfor de ”alfaer”, der har succes med det modsatte køn.   

”De spejler sig i det selskab, de ikke føler sig velkomment i. De kigger på dem, de tror, får meget sex: de rige, smukke, succesfulde, magtfulde og indflydelsesrige. Alt det, som incels føler, at de ikke har.” 

Han understreger, at deres antipatier stikker meget dybere end kvindehadet og antipatien mod de mænd, der har adgang til sex. Det handler om en grundlæggende vrede over den måde, samfundet er indrettet på. 

”Kvindehadet er den tydeligste grundpille, incel-miljøet er bygget på. Kvinder er et objekt, en præmie, som de har ret til, men ikke får. De tænker på de gode gamle dage, hvor mændene styrede samfundet og nærmest blev givet en kvinde i præmie; en kvinde, der strøg hans skjorte, stegte hans bøffer, gav ham noget sex og fødte hans børn. Det hele kørte, og samfundet var bedre.” 

”Men nu er samfundet meget dårligere. Det er ret forskelligt, hvad de forklarer det med. Nogle peger på indvandring, nogen siger feminisering og andre mener bare, at der er sket en naturlig erosion af samfundets strukturer. Under alle omstændigheder har kvinderne fået mulighed for at vælge mænd fra. Så for incels er kvinderne objekter, der tydeliggør, hvad der er galt med samfundet.  Men det, der ligger bag det hele, er et ekstremt had til samfundet.” 

Du kan høre mere i radioprogrammet Kraniebrud på Radio4, hvor Christian Mogensen netop har været gæst.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans.
Specialkonsulent, Center for Digital Pædagogik
Christian er uddannet kandidat i filosofi og psykologi og specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik i Aarhus, hvor han bl.a. forsker i incel-fænomenet.

ANBEFALET TIL DIG

Menu