Samfund & Individ
Foto: Als Christian/Ritzau Scanpix

Mangler andre lande også hænder på hospitalerne?

Sygeplejersker er en mangelvare lige nu, og stadig færre søger ind på uddannelserne. Et kig på europakortet viser, at vores nabolande har knækket nødden, som Danmark kæmper med, mens andre lande har deres egne problemer.

Samfund & Individ
Foto: Als Christian/Ritzau Scanpix
Læsetid: Ca. < 1 min.

Ringe arbejdsvilkår i velfærdsfagene er en af årsagerne til, at stadig færre søger ind på bl.a. sygeplejeskolerne, forklarer Jan Thorhauge Frederiksen i denne uges udgave af Vid&Sans’ podcast, Tænketanken. Men er det et særligt dansk fænomen?

Noget kunne tyde på det. Ser vi på antallet af sygeplejersker pr. indbygger i verden, så ligger Danmark bestemt ikke i den lave ende, men vi halter alligevel bagefter de lande, vi plejer at sammenligne os med, og ligger under verdensgennemsnittet for højindkomstlande.

Vores naboer i Sverige og Tyskland har markant flere sygeplejersker end os, ligesom Finland, Island, Holland og Belgien. Norge, som danske sygeplejersker valfarter til for at få bedre løn og arbejdsforhold, spiller tydeligt i en helt anden liga sammen med den anden rige dreng i den europæiske klasse, Schweiz.

Tallene kommer fra Verdensbanken og WHO og er en del af deres World Development Indicators for 2022. De inkluderer både sygeplejersker og jordemødre, som i mange lande er en specialisering inden for sygeplejefaget. Nogle lande opdaterer langsommere end andre, så de enkelte tal kan være fra perioden 2015-2021.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu