Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Ny teori om årsagerne til Alzheimers

Der er stadig mange mysterier knyttet til udviklingen af Alzheimers. Men nu har et dansk forskerhold en ny teori om, hvad der sker i hjernen på Alzheimers-patienter. Den udfordrer den hypotese, som hjerneforskere har arbejdet ud fra de sidste 100 år. Professor emeritus i neurobiologi og farmakologi Albert Gjedde fortæller i dette afsnit af Tænketanken om den nyeste forskning i Alzheimers.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang

Efter man i mange år har fokuseret på to stoffer, man finder ophobet i hjernen hos patienter med Alzheimers, viser det sig nu, at det ikke er så klart, som man troede.

Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi og farmakologi, Københavns Universitet

Tænketanken er Vid&Sans’ ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier af 3-4 afsnit, der sætter fokus på forskellige aspekter af samme overordnede tema.

Dette er det andet af tre afsnit, der dykker ned i hukommelsen og ser på nogle af de mysterier, som forskerne stadig klør sig i hovedet over.

Første afsnit handlede om, hvordan hukommelsen fungerer hos helt små børn - og hvorfor det er vigtigt for både forskning og forældre at finde ud af. Dette afsnit handler om, at Alzheimers-forskningen er på vej i en ny retning, der peger på helt andre sygdomsårsager end dem, vi hidtil har troet på. I sidste afsnit ser vi på, hvad kompleks PTSD er - og hvem der rammes af det.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
professor emeritus, Københavns Universitet
Albert Gjedde er professor emeritus i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet, adjungeret professor ved McGill University i Canada og tidligere adjungeret professor ved Johns Hopkins University i USA. Hans forskning drejer sig især om hjernens plasticitet gennem hele livet, både i forbindelse med Alzheimers sygdom, type 2 diabetes og visse psykiatriske lidelser. Han forsker i sammenhængen mellem de tre tilstande og en mulig fælles behandling.

ANBEFALET TIL DIG

Menu