Teknologi & Univers
Foto: Artur Mazi

Nysgerrighed kan forbedre overvågningssamfundet

Vi skal ikke frygte overvågningssamfundet. Vi skal interessere os for overvågningens fordele - og ulemper.

Teknologi & Univers
Foto: Artur Mazi

Overvågning kan være to ting: En stopklods for kriminalitet eller en farlig big brother, der holder øje med os. Det er i hvert fald sådan, mange politikere og medier præsenterer overvågningssamfundet. Men ingen af de to beskrivelser passer, mener Peter Lauritsen, der forsker i overvågning og er professor MSO på Aarhus Universitet.

Maja Jensen fra Tænketanken har inviteret Peter Lauritsen ned på Hovedbiblioteket i Aarhus for at tælle overvågningskameraer - og tale om, hvordan vi kan få en mere nuanceret forståelse af overvågningssamfundet.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Professor MSO, Aarhus Universitet
Peter Lauritsen, Professor MSO, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet. Forsker i overvågning, data og demokrati.
Adjunkt, Forsvarsakademiet
Andreas Graae, adjunkt, Institut for Militær Teknologi, Forsvarsakademiet. Forsker i droner, kunstig intelligens og autonome våbensystemer.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu