Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Overtro og ritualer hjælper os med at håndtere det tilfældige

Fastelavn var tidligere fyldt med overtro. Også i dag har vi brug for ritualer og overtro, der bekræfter os i, at vi har (lidt) indflydelse på livets ulidelige tilfældighed.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Magi, overtro, udklædning og masser af kød på fadene – tidligere var fastelavn en af de store folkefester. Faktisk mente man, at ham, der ikke spiste godt med flæsk på flæskesøndag (dagen inden fastelavnsmandag, flæskemandag), ja, han fik ondt i ryggen...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og redaktionskoordinator hos Vid&Sans. Skriver især om bevægelse og bevægelser: Idræt og motion, sundhed, foreninger og civilsamfund.
Lektor, Aarhus Universitet
Jesper Frøkjær Sørensen er lektor på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Religionsvidenskab. Han forsker bl.a. i ritualer og har skrevet bogen Magi i Aarhus Universitetsforlags Tænkepause-serie. 

ANBEFALET TIL DIG

Vil vi kæmpe for vores land?

Krig er blevet tragisk aktuelt i Europa, og mange hylder ukrainernes vilje til at kæmpe for deres land. Men ville vi selv gøre det samme? Se på kortet, hvilke lande der er klar til kamp, og hvordan kampviljen har ændret sig gennem tiden.

Menu