Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Overtro og ritualer hjælper os med at håndtere det tilfældige

Fastelavn var tidligere fyldt med overtro. Også i dag har vi brug for ritualer og overtro, der bekræfter os i, at vi har (lidt) indflydelse på livets ulidelige tilfældighed.

Idé & tro
Illustration: Ruth-Anne Degn Dausell

Magi, overtro, udklædning og masser af kød på fadene – tidligere var fastelavn en af de store folkefester. Faktisk mente man, at ham, der ikke spiste godt med flæsk på flæskesøndag (dagen inden fastelavnsmandag, flæskemandag), ja, han fik ondt i ryggen i hele det kommende år. Suppe ville give forkølelser, så det skulle man holde sig fra, men mælk...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Journalist og redaktør, Vid&Sans
Journalist og redaktør hos Vid&Sans med fagområdet 'bevægelse og bevægelser': Idræt og motion, sundhed i krop og sind, foreninger, demokrati og civilsamfund.
Lektor, Aarhus Universitet
Jesper Frøkjær Sørensen er lektor på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Religionsvidenskab. Han forsker bl.a. i ritualer og har skrevet bogen Magi i Aarhus Universitetsforlags Tænkepause-serie. 

ANBEFALET TIL DIG

Kaninens år bliver en skæbnestund for Kina

Kina skulle væk fra periferien og ind i magtens centrum. Det var Xi Jinpings drøm og ambition, da han steg til tops i 2012. Og projektet er lykkedes. Men nu står riget over for historisk store udfordringer på både de indre og ydre linjer. Og der er stærkt brug for, at Xi Jinping trækker en kanin op af hatten, hvis Kina skal fastholde sin globale position.

Menu