Kan vi blive klogere på Vladimir Putin og Volodomyr Zelenskyj ved at studere Silvio Berlusconi og Benito Mussolini? Det mener Alberte Bové Rud, der forsker i Italiens politiske kultur og kommunikation og er gæst i denne uges udgave af Tænketanken.
I den moderne medievirkelighed hviler ethvert politisk lederskab på en vis grad af iscenesættelse og selvfremstilling. Men intet land har som Italien rendyrket forestillingen om politik som teater, med en nøje fastlagt koreografi, indstuderede helte- og skurkeroller – og en konstant opmærksomhed på publikums reaktioner.
Derfor kan italiensk politik også lære os noget om betydningen af politisk karisma – f.eks. i den aktuelle konflikt mellem Rusland og Ukraine, hvor både Putins og Zelenskyjs offentlige fremtræden er nøje gennemtænkt og koreograferet ned til mindste detalje.
Forestillingen om ”den karismatiske leder” er for mange knyttet til autoritære figurer som Hitler og Mussolini. Men Alberte Bové Rud peger også på ledere som John F. Kennedy, Nelson Mandela og Mahatma Gandhi, der på hver deres måde har brugt personlig karisma til at skabe opbakning til positive politiske forandringer.
Lyt med, når Tænketanken stiller skarpt på politisk karisma. Maja Jensen har besøg af Alberte Bové Rud, ph.d.-studerende ved DIIS og Institut for Idehistorie på Aarhus Universitet.