Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

På sporet af den karismatiske leder

Politik er en publikumssport – også for Vladimir Putin og Volodomyr Zelenskyj. På hver deres måde bruger de iscenesættelse og selvpromovering i kampen for international opbakning og folkelig legitimitet.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Kan vi blive klogere på Vladimir Putin og Volodomyr Zelenskyj ved at studere Silvio Berlusconi og Benito Mussolini? Det mener Alberte Bové Rud, der forsker i Italiens politiske kultur og kommunikation og er gæst i denne uges udgave af Tænketanken.

I den moderne medievirkelighed hviler ethvert politisk lederskab på en vis grad af iscenesættelse og selvfremstilling. Men intet land har som Italien rendyrket forestillingen om politik som teater, med en nøje fastlagt koreografi, indstuderede helte- og skurkeroller – og en konstant opmærksomhed på publikums reaktioner.

Derfor kan italiensk politik også lære os noget om betydningen af politisk karisma – f.eks. i den aktuelle konflikt mellem Rusland og Ukraine, hvor både Putins og Zelenskyjs offentlige fremtræden er nøje gennemtænkt og koreograferet ned til mindste detalje.

Forestillingen om ”den karismatiske leder” er for mange knyttet til autoritære figurer som Hitler og Mussolini. Men Alberte Bové Rud peger også på ledere som John F. Kennedy, Nelson Mandela og Mahatma Gandhi, der på hver deres måde har brugt personlig karisma til at skabe opbakning til positive politiske forandringer.

Lyt med, når Tænketanken stiller skarpt på politisk karisma. Maja Jensen har besøg af Alberte Bové Rud, ph.d.-studerende ved DIIS og Institut for Idehistorie på Aarhus Universitet.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Ph.d.-studerende, Dansk Institut for Internationale Studier
Alberte Bové Rud er ph.d.-stipendiat ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ved Idéhistorie på Aarhus Universitet. Forsker i politisk iscenesættelse som demokratisk fænomen med et særligt fokus på moderne italiensk politik. Interesserer sig bl.a. for, hvordan karisme præger lederskab, og hvordan politiske strategier ændrer sig fra valgkamp til regeringsdannelse.

ANBEFALET TIL DIG

Menu