Samfund & Individ
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Retorikken om de arbejdsløse bliver mere og mere personlig

Det startede ikke med Dovne Robert og Fattig-Carina, men udviklingen sker gradvist over tid, jo mere arbejdsløshed bliver diskuteret i den offentlige debat. Nu bliver individer brugt som billeder af en befolkningsgruppe, og der er ikke grænser for, hvad der bliver diskuteret af småting, når det kommer til kontanthjælpen og rådighedsbeløb. Men i dag har debatten faktisk ændret sig til i stedet at have fokus på jobcentrene, og hvad de har bragt med sig af dårlige sager.

Samfund & Individ
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix. Illustration: Oline Jessen

Vi begynder at diskutere mere og mere intime detaljer om de her menneskers adfærd, ned til f.eks. cigaretforbruget eller ens kærlighedsforhold. Så der er ikke grænser for, hvad vi kan begynde at kigge på, når vi først har åbnet den der Pandoras æske.

Magnus Paulsen Hansen, lektor, Roskilde Universitet

Tænketanken er Vid&Sans' ugentlige podcast. Podcasten udkommer i små miniserier, der hen over 3-4 afsnit dykker ned i et emne, der præger nyhedsstrømmen.

Dette afsnit af Tænketanken er det tredje i en serie, der dykker ned i tre store valgtemaer og undersøger, hvordan den politiske diskurs har udviklet sig i forhold til spørgsmål om integration, klima og beskæftigelse.

Folketingsvalget 2022

Hos Vid&Sans får du ikke hurtige historier, valgflæsk og varm luft. I stedet inviterer vi dig med bagom valgets mange temaer, tal og taler.

Med hjælp fra forskere inden for alt fra energi og historie til valgteknik og retorik giver vi dig baggrund, forklaringer og perspektiv.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Podcastredaktør på Vid&Sans’ søstermedie Videnslyd og fast bidragyder til Vid&Sans.
Lektor, Roskilde Universitet.
Magnus Paulsen Hansen er lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet. Han forsker i beskæftigelsespolitik og har bl.a. udgivet bogen The moral economy of activation. Han skal snart i gang med et større forskningsprojekt sammen med Sabina Pultz om (u)værdighedserfaringer blandt mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og bosiddende i udkantsområder.

MERE VALG TIL DIG

Suverænitet: fem bud på herskere, der kæmper om magten i dag

Da Rusland invaderede Ukraine, fordømte verdenssamfundet dem for at krænke Ukraines suverænitet. I Rusland selv taler Putin om at genskabe familiefaderens, troens og nationens suverænitet overfor de undergravende progressive værdier fra Vesten. Og herhjemme står vi netop overfor at vælge, hvem vi skal adlyde de næste fire år. Men hvor kommer retten til at herske egentlig fra – og hvad der sker, når der er mere end én suveræn, der vil være magtfuldkommen?

Menu