Der er mange måder at dele Europa op på – sprog, politik, klima, historie, religion, velstand. Og tit følger opdelingen nogenlunde samme skillelinjer.
Vejen til at forstå Europa kan også gå igennem maven, og i denne uge tegner vi tre madkulturelle europakort. Vi opgør, hvilken type alkohol, grøntsager og fedtstoffer, de forskellige europæere foretrækker.
Alkohol og fedtstof deler kontinentet op i tre hold langs velkendte geografiske, kulturelle og sproglige brudlinjer. Alt efter temperament kan man se dem som vidnesbyrd om romerrigets udstrækning eller om middelhavsklimaets aftryk på madkulturen. Det ligner også til forveksling et kort over de romanske, germanske og slaviske sprogstammer.
Fedtkortet holder sig rimelig pænt til stereotype grænser: Det overvejende slaviske øst steger i solsikkeolie, det romanske syd dypper brødet i olivenolie og i det germanske nord spiser vi tandsmør. Det hele stemmer. Stort set.
Men der er også opbrud i de gamle grænser, og især alkoholen flyder sammen. Øllet har bredt sig ind i det slaviske (og finske) vodkaland i øst, mens spanierne i syd nu tyller langt mere øl end vin til deres tapas.
Her i Skandinavien er stereotyperne helt krakeleret, for nu drikker vi vin til maden. Danmark var ellers tidligere et solidt øl-land, mens Sverige tidligere lå på grænsen mellem øl-Europa og brændevins-Europa. Begge drikke er nu overhalet af Systembolagets udvalg af vine. Det er måske lidt finere.
Den ydmyge kartoffel dominerer Europa i grøntsagskategorien, hvor kun det gamle Romerrige holder stand på tomatholdet. Eller er det middelhavsklimaet, som dikterer tomatsalat?
Frankrig spænder over middelhavsklimaet i syd og atlanterhavsklima i nord, og det kan ses på alle ugens tre kort. På alkoholkortet er de på vinholdet, men i nord drikker de faktisk mere øl (og cider). Og på madfronten ville Sydfrankrig havne solidt i olivenolie- og tomat-territoriet sammen med nabolandene langs Middelhavet.
Se selv hvordan de madkulturelle brudlinjer opdeler Europa, og hvilke gamle grænser, der er i opbrud.
Tallene kommer fra FAO og WHO. For grøntsagerne og fedtstoffet er det opgjort, hvor mange kilo hvert land forbruger, og kortet viser vinderen i hvert land. For alkohol er tallet for hver drik opgjort i ren alkohol, så én flaske øl f.eks. svarer til ca 12 cl vin eller 4 cl spiritus.