Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Wikimedia

Svampe kan bløde op for den fastlåste depressive hjerne

Psilocybin - det psykoaktive stof, der findes i nogle svampe - ser ud til at kunne bløde op for den fastlåste hjerne. Og det kan hjælpe deprimerede, der sidder fast i de samme negative tankemønstre og gøre en ende på den følelsesløshed, der ofte følger med lidelsen. Det kigger vi nærmere på i Tænketanken, hvor ph.d., læge og post.doc Martin Korsbak Madsen fortæller om hjernen på svampe.

Krop & Sind
Illustration: Maiken Jyndevad Stenvang Foto: Wikimedia

Deprimerede, der sidder fast i tankemønstre, kan beskrive effekten af svampene, som om hjernen bliver genstartet. De kan igen opleve nogle følelser, de ikke har haft i depressionens skygge.

Martin Korsbak Madsen, ph.d., læge og post.doc., Rigshospitalet

De næste fire afsnit af Tænketanken handler om indre udvikling og transformation: Hvordan kan bevægelse af kroppen skabe en bedre kontakt til vores kerne og selv? Og hvordan kan ny forskning i andre slags behandlingsmuligheder i psykiatrien forbedre patienternes symptomer og måske skabe alternativer til de typer medicin, man nu bruger mod lidelser som depression, angst og skizofreni?

I første afsnit dykker vi ned i, hvordan man kan bruge psilocybin - det psykoaktive stof, der kan findes i nogle typer svampe - i behandlingen af depression. Dernæst kan du høre om, hvordan forskere bruger Virtual Reality i behandling af skizofreni, hvor patienterne faktisk får mulighed for at tale med de stemmer, de oplever, når de har hørelseshallucinerer.

I tredje afsnit af serien er fokus på bevægelsens potentiale, når vi undersøger, hvorfor flere og flere bruger pilgrimsvandring til at finde ro, når konkurrencesamfundets pres bliver for tungt.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist, vært og tilrettelægger på podcasten Tænketanken.
Ph.d., læge og post.doc., Rigshospitalet
Ph.d., læge og post.doc. ved Neurobiologisk Forskningsenhed, Rigshospitalet. Ansat ved Psykiatrisk Afdeling Svendborg. Martin har forsket i billeddannelse af hjernen med MR-scanning og PET-scanning, og hvordan det psykedeliske stof psilocybin virker i hjernen. Yderligere i et igangværende projekt, har Martin undersøgt om psilocybin kan virke gavnligt på den svære hovedpinesygdom Hortons hovedpine.

ANBEFALET TIL DIG

Menu