Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Sydamerika ser rødt

Den røde bølge skyller over Latinamerika, og nu har også Colombia valgt en socialistisk præsident. Se hvordan det politiske landskab er ændret på få år.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.
Læsetid: Ca. 2 min.

Sydamerika er rødere end i sidste uge. Vid&Sans skrev i fredags om det historiske valg i Colombia og Latinamerikas nye, røde bølge, og søndag stemte colombianerne så en socialist ind i præsidentpaladset - for første gang nogensinde.

Også tilbage i begyndelsen af 00'erne oplevede oplevede kontinentet en bevægelse mod venstre. Over en årrække på ca. 10 år vandt socialister og socialdemokrater valg på stribe over store dele af kontinentet i det, der internationalt blev døbt ’Den lyserøde bølge’.

Siden 2008/2010 har Latinamerika imidlertid oplevet en modreaktion i form af en ’konservativ bølge’, der bl.a. skiftede den socialdemokratiske præsident Lula ud med den højrepopulistiske Bolsanaro i kontinentets største land Brasilien. Men nu ser det ud til at vende igen. Særligt i løbet af 2021 og 2022 er venstrefløjen tordnet frem i store dele af Latinamerika - og denne gang er bevægelsen mere rød end lyserød.

De to kort nedenfor viser Sydamerika i dag med den nyvalgte, men endnu ikke tiltrådte colombianske præsident, og i 2019 lige før den anden røde bølge slog igennem.

At sætte politiske partier og personer i kasser er selvsagt en subjektiv og kontroversiel sag, så ugens kort bruger en stram definition. De røde lande på kortet er alle ledet af et parti, som er medlem af São Paulo Forum – en sammenslutning af venstreorienterede partier i Latinamerika.

De mørkerøde lande er selverklærede socialister eller venstrefløjspartier, mens de lyserøde kalder sig socialdemokrater eller centrum-venstre. De blå lande er ledet af et centrum-højre-parti, som ikke er medlem af Sao Paolo Forum.

De tre små stater på nordkysten af kontinentet samt Falklandsøerne står udenfor Sao Paolo Forum og andre latinamerikanske organisationer og er generelt mere knyttet til Europa end til Latinamerika rent politisk. Derfor er de udeladt af kortet.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist på Vid&Sans. Skriver om bl.a. natur, sundhed, teknologi og miljø.

ANBEFALET TIL DIG

Menu