Krop & Sind
Foto: Satya Deep og Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Synd & skam i Uge Sex

I denne uge sætter Sex og Samfund fokus på grænser og samtykke i forhold til sex. Men hvad karakteriserer egentlig menneskets seksualitet i forhold til andre dyrs? Det vigtigste svar er: forestillingsevnen. Vi har løsrevet liderligheden fra årstidernes skiften, forplantningsbehovet og artens overlevelse. Alligevel bliver ikke-reproduktiv seksualitet stadig sygeliggjort – også i seksualundervisningen.

Krop & Sind
Foto: Satya Deep og Ritzau/Scanpix. Illustration: Gita Emilie Sitanala Andersen

Hvad gør vores art, homo sapiens, til lige netop den art, den er?

Et par af de klassiske svar lyder: Vores sprogbeherskelse. Vores udvikling og brug af komplekse værktøjer. Vores brug af symboler. Vores kultur og samfundsopbygning.

Imidlertid er arten af...

Vær med til festen

Prøv Vid&Sans gratis i 14 dage.

Vid&Sans er nyhedsmediet for dig med sans for indsigt. Vi bringer forskernes perspektiv på både dine og tidens vigtigste spørgsmål. Medlemskabet fortsætter til 89 kr./md. Kom og vær med. bliv medlem

BIOGRAFIER

Professor, Aarhus Universitet
Henrik Zetterberg-Nielsen er leder af Narrative Research Lab  og Centre for Fictionality Studies. Han er professor ved Aarhus Universitet og har udgivet en række bøger og artikler om litteratur, fortællinger og fiktionalitet. Hans seneste forskning handler om forholdet mellem imagination og seksualitet.

ANBEFALET TIL DIG

Julens traditioner skaber et fælles ’vi’

Det er ofte lidt nervepirrende at fejre jul et nyt sted. Får de nu and eller flæskesteg? Alt skal helst være, som det plejer – og så alligevel. For traditioner ændrer sig hele tiden, og netop derfor kan de binde os sammen og gøre plads til alle.

Alle mennesker starter uden penis

Bogserien Tænkepauser når eksemplar nr. 104 med en undersøgelse af det mandlige kønsorgan. Alle børn starter som hunkøn i fostertilværelsen, men cirka halvdelen udvikler en penis og ender som biologisk hankøn. Forsker i urinvejskirurgi og penisnørd Jakob Kristian Jakobsen guider gennem penis’ foranderlige liv. Vid&Sans bringer et uddrag.

Menu