Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

“Taiwan er blevet frontlinjestat i stormagternes rivalisering”

Xi Jinpings nylige udtalelser er ikke tegn på, at Kina vil overtage Taiwan med magt. Men en fredelig genforening er også usandsynlig, vurderer DIIS-forsker Andreas Bøje Forsby.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Er vi vidner til en optrapning af konflikten mellem Kina og Taiwan?

Det spørgsmål har været på manges læber efter, at kinesiske militærflyvninger og nylige taler fra de to landes præsidenter har vakt international opmærksomhed. Xi Jinping går målrettet efter en genforening med Taiwan, hvis regering blankt afviser at underlægge sig Kinas vilje.

Men hvad er op og ned i konflikten? Og hvor stor er risikoen for en egentlig krig? Vid&Sans har bedt Andreas Bøje Forsby, der forsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik hos DIIS, komme med sin analyse af situationen.

I weekenden sagde Kinas præsident Xi Jinping, at en genforening mellem Kina og Taiwan må og skal finde sted. Er der noget nyt i den udtalelse?

”Nej, det er der absolut ikke. Det er det samme budskab, som har været præsenteret fra kinesiske ledere igennem mange år, også af Xi Jinping.

Faktisk var Xi Jinping overraskende spagfærdig. Han understregede bl.a., at genforeningen skal ske med fredelige midler.

Andreas Bøje Forsby, DIIS

Budskabet bliver serveret på forskellige måder, afhængigt af det aktuelle forhold mellem Kina og Taiwan. Og da dét ikke har været specielt godt på det seneste, kunne man have forventet en endnu mere konfrontatorisk udgave af budskabet.

Men faktisk var Xi Jinping overraskende spagfærdig. Han understregede bl.a., at genforeningen skal ske med fredelige midler. I tidligere taler har han betonet militære magtmidler og talt om at “smadre uafhængighedskræfterne i Taiwan”. Den tale, han holdt i weekenden, var langt mindre krigerisk.

Der har også været meget fokus på Kinas intensiverede militære flyvninger i Taiwans identifikationszone. Men flyvningerne blev netop intensiveret i forlængelse af Folkerepublikkens jubilæumsdag 1. oktober samt markeringen af 110-året for kejserrigets fald, og det er bestemt ikke første gang, at vi ser Beijing rasle med sablen i forbindelse med nationale mærkedage.”

Taiwan er blevet et barometer for det amerikansk-kinesiske forhold.

Andreas Bøje Forsby, DIIS

Hvor sandsynlig er en fredelig genforening mellem Kina og Taiwan?

”En genforening ligger absolut ikke i kortene. Hvis man ser på udviklingen de seneste år, er det meget svært at forestille sig, at taiwanerne skulle tilslutte sig en løsning på Beijings præmisser.

Den kinesiske regering ønsker en genforening med afsæt i en ”konsensus” om, at der kun findes ét Kina og vil anvende den samme model, man kender fra Hongkong: ”Ét Kina, to systemer”. Men de taiwanske ledere, med præsident Tsai Ing-wen i spidsen, har gjort det meget klart, at de umuligt kan godtage den model. Hongkong er i Taiwans optik blevet skræmmeeksemplet på, hvor galt det kan gå, hvis Taiwan tilslutter sig Beijings genforeningsdagsorden.”

Hvad er USA’s rolle i konflikten?

”USA er Taiwans allervigtigste internationale støtte, og den amerikanske Kongres har jo forpligtet USA til at assistere Taiwan i at opbygge sit nationalforsvar. Man kan sige, at Taiwan er blevet et barometer for det amerikansk-kinesiske forhold. Jo værre det går mellem Kina og USA, desto mere lægger amerikanerne sig i selen for atter at udvikle forholdet til Taiwan.

I slutningen af 1970’erne, forud for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Washington og Beijing, trak amerikanerne deres militære personel ud af Taiwan. Men på det seneste har USA styrket sine samarbejdsrelationer med Taiwan på adskillige områder og har opgraderet sit våbensalg til landet.

For nylig kom det også frem, at USA atter har specialstyrker i Taiwan for at træne og rådgive den taiwanske hær. Hvis amerikanerne øger deres tilstedeværelse i Taiwan, er det virkelig problematisk for Beijing, for så kan de ikke invadere landet uden automatisk at trække USA ind i konflikten.”

Hvor sandsynligt er det, at Kina overtager Taiwan med magt?

”For få uger siden sagde Taiwans forsvarsminister, at Kina vil have den fornødne militærkapacitet til at invadere øen i 2025. Men man skal holde sig for øje, at taiwanerne længe har arbejdet målrettet for at kunne forhindre en invasion. Selv hvis kineserne forsøgte at invadere Taiwan i 2025, ville det blive en meget omkostningsfuld mission, både militært og i forhold til menneskeliv.

Kina har et af de mest omfattende arsenaler af ballistiske missiler og kan sagtens bombe Taiwan sønder og sammen, men det kan de jo ikke bruge til noget. En landinvasion synes derfor p.t. at være den eneste vej til genforening, men det er meget mere kompliceret, og kineserne har i øvrigt ikke nogen erfaring med store militæroperationer siden krigen mod Vietnam i 1979. Det ville kræve ekstremt stor forberedelse fra Kinas side og indebære enorme risici.

Hvis Kina fortsætter sin økonomiske, politiske og militære opstigning, vil det til sidst være svært for Taiwan ikke at underkaste sig Beijings principper for en genforening.

Andreas Bøje Forsby, DIIS

Og det er bare den militære del af spørgsmålet. Langt vigtigere er det, at Kina ikke vil kunne gennemføre sådan en mission uden at blive fuldstændig isoleret i det internationale samfund. Fortællingen ville være, at et lille, frihedselskende og demokratisk velfungerende Taiwan blev overfaldet af en stor bølle, som med vold og magt gennemtvang en genforening.

Set fra Beijings perspektiv er det selvfølgelig mere hensigtsmæssigt, hvis de overordnede udviklingstendenser baner vejen for en genforening: Hvis Kina fortsætter sin økonomiske, politiske og militære opstigning, vil det til sidst være svært for Taiwan ikke at underkaste sig Beijings principper for en genforening.

Men dette scenarie vanskeliggøres af, at amerikanerne er begyndt at blande sig mere i konflikten, og samtidig er andre regionale aktører også begyndt at styrke relationerne til Taiwan.”

Hvad bliver næste skridt i konflikten mellem Kina og Taiwan?

”Det er altid svært at forudsige... Taiwanerne arbejder selv ret målrettet på at udvide deres relationer til det internationale samfund, mens Kina i stigende grad griber til militær intimidering, så en afspænding ligger ikke umiddelbart i kortene. Det ville som minimum kræve et magtskifte i Taiwan, for den nuværende regering vil ikke samarbejde med Kina på Beijings præmisser. Men hvis det andet store parti i Taiwan, KMT, generobrer magten, er det muligt, at situationen i Taiwan-strædet bliver mindre højspændt.”

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Fast bidragyder til Vid&Sans. Skriver om politik og samfund.
Forsker ved DIIS
Forsker, ph.d., Dansk Institut for Internationale Studier. Forsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik.

ANBEFALET TIL DIG

Menu