Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Tyskland rykker endnu en gang mod venstre

Olaf Scholz har været kansler i halvanden måned og sætter en ny - og langt mindre konservativ - kurs for tyskerne. Og det er ikke første gang, det sker.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Den 8. december 2021 blev Olaf Scholz indsat som ny kansler i Tyskland i spidsen for en regering bestående af hans eget socialdemokratiske parti, SPD, De Grønne og det liberale parti FDP.

Hvordan ser det Tyskland ud, som Scholz overtager, og hvilke udfordringer står han og trafiklys-regeringen over for?

Regeringen vil lægge en ny kurs for Tyskland, efter 16 år med konservative Angela Merkel ved roret, og rykke værdipolitikken længere mod venstre. Men faktisk var det præcis det samme, Angela Merkel gjorde i starten af 00'erne, da hun blev leder af CDU og fik til opgave at modernisere partiet og skaffe flere vælgere.

Maja Jensen har inviteret lektor Moritz Schramm fra Syddansk Universitet i Tænketanken for at blive klogere på, hvad et kanslerskifte betyder for Tyskland, og hvorfor det en gang meget konservative Tyskland har rykket sig længere og længere mod venstre.

Lyt til os der, hvor du lytter til dine podcast
Der kan du også lytte til tidligere afsnit af Tænketanken

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Syddansk Universitet
Moritz Schramm er lektor på institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Han forsker i tyske samfundsforhold, historie og politik.

ANBEFALET TIL DIG

Hvad Søren sagde Mette?

Statsministerens tale ved Folketingets åbning er en pligthandling dikteret af Grundloven. Men det er ikke en genre, der er størknet – tværtimod. Som Mette Frederiksen demonstrerede med sin tale forleden, er det en sjælden mulighed for at italesætte sit politiske værdigrundlag på egne præmisser.

Sådan opstilles kandidater til Folketinget

Mere end fem gange så mange kandidater opstilles til valg, som der er pladser i Folketinget. Men der er stor forskel på, hvor svært det er at blive stillet op for de enkelte partier. Her giver lektor i statskundskab og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen et overblik over, hvordan man kan blive opstillet til Folketinget.

Menu