Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Tyskland rykker endnu en gang mod venstre

Olaf Scholz har været kansler i halvanden måned og sætter en ny - og langt mindre konservativ - kurs for tyskerne. Og det er ikke første gang, det sker.

Samfund & Individ
Foto: Ritzau/Scanpix.

Den 8. december 2021 blev Olaf Scholz indsat som ny kansler i Tyskland i spidsen for en regering bestående af hans eget socialdemokratiske parti, SPD, De Grønne og det liberale parti FDP.

Hvordan ser det Tyskland ud, som Scholz overtager, og hvilke udfordringer står han og trafiklys-regeringen over for?

Regeringen vil lægge en ny kurs for Tyskland, efter 16 år med konservative Angela Merkel ved roret, og rykke værdipolitikken længere mod venstre. Men faktisk var det præcis det samme, Angela Merkel gjorde i starten af 00'erne, da hun blev leder af CDU og fik til opgave at modernisere partiet og skaffe flere vælgere.

Maja Jensen har inviteret lektor Moritz Schramm fra Syddansk Universitet i Tænketanken for at blive klogere på, hvad et kanslerskifte betyder for Tyskland, og hvorfor det en gang meget konservative Tyskland har rykket sig længere og længere mod venstre.

BIOGRAFIER

Vid&Sans
Journalist og lydredaktør på Vid&Sans. Vært på podcasten Tænketanken og producer af al bærende lyd.
Lektor, Syddansk Universitet
Moritz Schramm er lektor på institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. Han forsker i tyske samfundsforhold, historie og politik.

ANBEFALET TIL DIG

Demografisk angst

Flere og flere masseskyderier og terrorhandlinger er motiveret af forestillingen om ”den store udskiftning”: Den hvide mand er trængt i defensiven, og drastiske voldshandlinger retfærdiggøres som nødvendigt selvforsvar, skriver professor Mikkel Thorup fra Aarhus Universitet.

Menu